VIDEO INTERVIU 25 de ani de la infiintarea Serviciului Roman de Informatii. Virgil Magureanu, despre nasterea SRI si "praduirea" din anii '90

VIDEO INTERVIU 25 de ani de la infiintarea Serviciului Roman de Informatii. Virgil Magureanu, despre nasterea SRI si

Virgil Magureanu (74 de ani) este unul dintre cei mai influenti oameni din Romania ultimilor 25 de ani. Fost ofiter de Securitate si membru al Partidului Comunist, dupa 1989 a infiintat si a condus, vreme de sapte ani, Serviciul Roman de Informatii. Magureanu vorbeste despre cum a trecut Romania de la Securitate la SRI, de la Iliescu la Constantinescu si de la justitie corupta la justitie independenta. Mihai Lupoi, ministrul Turismului la inceputul lui 1990, spunea ca aceasta comisie recupera ofiterii de Securitate uitati prin diverse colturi, cu scopul de a construi un serviciu de informatii. - actualul Departament de Informatii si Protectie Interna din cadrul Ministerului de Interne) - unde vechii ofiteri au fost pastrati fara nicio selectie, noi am facut mai multe valuri de selectie. Mai e o problema cu ruptura SRI-ului de Securitate: multi ofiteri de Securitate nu s-au incadrat in grila dumneavoastra de selectie si au ramas cetateni, fara nicio meserie, dar cu un puternic background de informatii secrete. Virgil Magureanu despre securistii transformati in oameni de afaceri Sa va spunem un caz: Sorin Ovidiu Vintu si-a creat, la mijlocul anilor '90, o societate de brokeraj cu ajutorul fostilor ofiteri de Securitate. Din moment ce la Revolutie v-ati asumat misiunea de a conduce tara, alaturi de Iliescu si de ceilalti, nu credeti ca dezintegrarea economica a Romaniei cade si in sarcina dumneavoastra? Legaturile cu Ambasada Americii erau sistematice si multi dintre americanii de acolo care aveau raspunderi in domeniul intelligence au contribuit inca de la inceput cu materiale documentare, cu asistenta si cu consultanta, incepand chiar cu legile SRI-ului, care erau necesare pentru infiintarea institutiei. - Imediat dupa ce a parasit sefia SRI, Virgil Magureanu a inceput sa ofere consultanta in afaceri, prin intermediul firmei sale - "Pro Romania Consulting" - In 1998, Virgil Magureanu a fost ales in functia de secretar general al Partidului National Roman (PNR), iar in 2001, Alianta Nationala (uniunea dintre PNR si PUNR) condusa de Virgil Magureanu a fuzionat cu Partidul Democrat condus de Traian Basescu.

acum 67 luni (25 Mar 2015)

Virgil Magureanu (74 de ani) este unul dintre cei mai influenti oameni din Romania ultimilor 25 de ani. Fost ofiter de Securitate si membru al Partidului Comunist, dupa 1989 a infiintat si a condus, vreme de sapte ani, Serviciul Roman de Informatii. Apoi a intrat in politica si in afaceri si s-a spus despre el ca a dirijat din umbra marile schimbari de pe scena politica. Magureanu vorbeste despre cum a trecut Romania de la Securitate la SRI, de la Iliescu la Constantinescu si de la justitie corupta la justitie independenta.

"Adevarul": Inainte de infiintarea SRI, in martie 1990, a existat Comisia Ecologica a Frontului, in cadrul Ministerului Turismului. Mihai Lupoi, ministrul Turismului la inceputul lui 1990, spunea ca aceasta comisie recupera ofiterii de Securitate uitati prin diverse colturi, cu scopul de a construi un serviciu de informatii. La Ministerul Turismului a functionat un colectiv al nostru, caruia, din lipsa de spatiu, i s-au alocat niste incaperi la acest minister, unde s-au adus documente din arhiva fostului SSI (n.r. - Serviciul Secret de Informatii), cu scopul de a imagina un serviciu, dupa modelul serviciului secret de informatii al lui Moruzov si Cristescu (n.r.

Intre SSI si SRI, adica intre 1948 si 1989, existase totusi Securitatea comunista. A fost grea trecerea de la Securitate la SRI? In 1990, oamenii ii dadeau zor cu "Punctul 8 de la Timisoara", dar sub ochii lor Securitatea se transforma in SRI.

Nu era vorba de transformarea Securitatii, ci de selectarea unor oameni. In niciun serviciu de informatii din lume nu se putea pleca de la zero. Se presupunea ca deznodamantul Revolutiei, cu toate victimele sale, fusese pus la cale de Securitate, ceea ce e partial adevarat, partial nefondat. Eu insumi, ajuns sa infiintez un serviciu secret care demara de la zero din punct de vedere organizatoric, nu stiam prea mare lucru. A fost nevoie sa treaca cativa ani pana cand am putut spune ca am... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro