VIDEO Imaginile pe care multi le-ar vrea sterse din istorie. Ovatii in august 1944, la intrarea Armatei Rosii in Capitala

VIDEO Imaginile pe care multi le-ar vrea sterse din istorie. Ovatii in august 1944, la intrarea Armatei Rosii in Capitala

Filmat in august 1944, scurtul documentar cu o durata de 1 minut si 7 secunde reda imagini din centrul Capitalei, o panorama a Bulevardului Magheru si secvente cu locuitori ai Capitalei strangandu-se in jurul unui vanzator ambulant de ziare care imparte manifestul sosirii Armatei sovietice. Pe aceeasi tema: Secrete din telegrame vechi de 70 de ani ale CIA, facute publice: "Ministerele din Romania se pot muta la Iasi" Adevarul Live: "In toate lucrarile despre Al Doilea Razboi Mondial este scris ca Bucurestiul a fost eliberat de Armata Rosie.

acum 35 luni (18 Feb 2017)

Filmat in august 1944, scurtul documentar cu o durata de 1 minut si 7 secunde reda imagini din centrul Capitalei, o panorama a Bulevardului Magheru si secvente cu locuitori ai Capitalei strangandu-se in jurul unui vanzator ambulant de ziare care imparte manifestul sosirii Armatei sovietice.

"Cetatenii intampina cu bucurie vestea ca tara lor a scapat de sub jugul nazist. Venirea Armatei Rosii este aclamata de toti oamenii pe masura ce trupele intra in oras", rosteste crainicul textul propagandei.

Imaginile arata cum soldatii sovietici sunt salutati frenetic de multimea de bucuresteni care ii ovationeaza si tin sa le stranga mainile, ca unor salvatori indelung asteptati

"Cand Regele Mihai a semnat proclamatia care a facut Romania primul satelit nazist din Balcani care s-a predat, a fost o lovitura puternica pentru Armata germana", spune crainicul.

Corneliu Coposu vorbea in august 1993 revistei Flacara despre acele momente:

"Daca nu exista lovitura de stat din 23 august 1944, probabil ca Romania ar fi avut soarta Bulgariei sau poate chiar mai rau! Lovitura de stat de la 23 august 1944 a fost o aventura! Si acum spun, cu toata obiectivitatea, ca daca nemtii n-ar fi fost panicati, ar fi putut lichida in doua ceasuri toata actiunea! Erau insa coplesiti de dezolare si disperati de esecurile pe care le aveau! Eram secretar general al Consiliului de Ministri si m-am dus eu, impreuna cu fiica lui Dombrovschi, Nina, care stia ruseste.

Cunoscand deja apetitul rusilor pentru masini frumoase, ne-am dus cu o masina mai prapadita si i-am asteptat acolo, la marginea Colentinei. Cand i-am vazut, mi-am zis: Era o caruta, la care erau inhamati un cal si o vaca!!!

In fine, a aparut unul, care era cam cherchelit si nu facea figura de general, dar totusi era general, cel care comanda coloana! Ei n-au tras nici un foc de arma n... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro