VIDEO Imagini spectaculoase surprinse cu drona in Piata Unirii din Timisoara
Vom insoti si de aceasta data frumoasele imagini aeriene cu informatii legate de cladirile din Piata Unirii. Casele de langa dom existau deja dinainte de 1812, dar nu se cunoaste nici proiectantul, nici anul constructiei. De pe partea opusa se poate admira Palatul Baroc sau cladirea in care se afla Muzeul de Arta. La parterul acestei cladiri se afla o farmacie si in urma cu o suta de ani, la fel ca si acum.
Dupa superbele imagini din Piata Libertatii, utlizatorul Zyraxes1 ne ofera o perspectiva inedita si asupra Pietei Unirii. Vom insoti si de aceasta data frumoasele imagini aeriene cu informatii legate de cladirile din Piata Unirii. Imaginile din drona incep deasupra fantanei cu Punctele Cardinale (construita in 1978), simbol al erai socialiste din capitala Banatului. Ajungem la Biserica Lutherana, sfintita in data de 27 octombrie 1839. Este una dintre cele mai valoroase opere de arhitectura baroca din Timisoara. Interiorul este somptuos si expresiv, cu elemente rococo, realizat de sculptori si pictori vienezi.
Punerea pietrei de temelie a catedralei romano-catolice a avut loc in data de 6 august 1736. Lucrarile sunt finalizate in 1774 de Johann Kostka si Carl Steinlein. Turnurile bisericii sunt surprinzator de scunde, inaltime justificata de apararea militara a cetati. De-a lungul istoriei sale piata s-a numit si Hauptplatz (Piata Principala), Domplatz (Piata Domului) si Piata Losonczy (dupa numele comitelui Stefan Losonczy). In centrul pietei se ridica statuia Sfintei Treimi, realizata in 23 noiembrie 1740 in memoria epidemiei de pesta din 1738-1739. Este incadrata de imensa cladirea a Comunitatii Ortodoxe Sarbe, care a existat deja in 1828. Pe colt, se afla Palatul Episcopal sarbesc decorat cu un blazon colorat, refacut dupa planurile fostului arhitect-sef al Timisoarei, Laszlo Szekely. In celalalt colt se afla fosta Banca de Scont, construita intre 1906-1908 pe baza proiectelor lui Marcell Komor si Dezso Jakab. Drona paraseste piata pe aceasta latura si este dirijata pana aproape de Casa Adam Muller Gutternbrun. Deasupra Palatului Baroc se pot vedea cele patru case -numite Casele canonicilor (1758), Casa cu lei (reamenajata in anul 1900, in stil Secesion) si scoala care poarte numele de "Lenau mic".
Casele de langa dom existau deja dinainte de 1812, dar nu se cunoaste nici proiectantul, nici anul constructiei. De pe partea opusa se poate admir... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro