VIDEO Horia Andreescu, la 70 de ani: "Simt ca Dumnezeu ma tine in brate, pentru ca am primit atatea daruri"
Filarmonica "George Enescu" il aniverseaza pe dirijorul Horia Andreescu, care astazi implineste 70 de ani, prin doua concerte "Horia Andreescu 70", sustinute de Orchestra si Corul Filarmonicii, care vor avea loc, joi si vineri, pe 20 si 21 octombrie. A studiat cu Celibidache Nascut pe 18 octombrie 1946 la Brasov, Horia Andreescu si-a facut studiile la Universitatea de Muzica din Bucuresti, la Academia de Muzica de la Viena (cu Hans Swarowski si Karl Osterreicher), urmand si cursuri cu Sergiu Celibidache. De asemenea, Horia Andreescu a sustinut turnee individuale, cu Orchestra Nationala Radio sau cu Filarmonica "George Enescu" la festivaluri precum Wiener Festwochen, Dresdner Festspiele, Europa Musicale Munchen, fiind permanent invitat si la Festivalul International "George Enescu" de la Bucuresti.
Filarmonica "George Enescu" il aniverseaza pe dirijorul Horia Andreescu, care astazi implineste 70 de ani, prin doua concerte "Horia Andreescu 70", sustinute de Orchestra si Corul Filarmonicii, care vor avea loc, joi si vineri, pe 20 si 21 octombrie. La pupitru, de la ora 19.00, se va afla dirijorul aniversat, iar programul va include "Suita nr. 2", de George Enescu si "Simfonia nr.
"Varsta de 70 de ani nu inseamna nimic pentru mine. Ma bucur de multe daruri: dirijez, studiez partituri, am o activitate academica, lucrez cu studentii, calatoresc, ma bucur de muzica, ma bucur de tot ceea ce este bun si frumos in jurul meu. Uneori, simt ca Dumnezeu ma tine in brate, pentru ca am primit atatea daruri Sunt fericit ca voi sustine cele doua concerte aniversare la Ateneul Roman", a declarat dirijorul Horia Andreescu, care a fost invitat, luni, la emisiuna Adevarul Live.
Horia Andreescu a inregistrat Integrala Enescu pe 8 CD-uri, ceea ce a contribuit consistent la cunosterea muzicii lui George Enescu de la Tokyo pana la New York.
Enescu si Beethoven, in programul concertelor aniversare
Anul acesta s-au implinit 100 de ani de la prima auditie a Suitei nr. Mergand mult in strainatate, mi-am dat seama ca lumea de afara te asociaza cu locul de unde vii ca artist. Astfel, inevitabil, am ajuns la Enescu, m-am identificat cu el ca artist roman", a declarat Horia Andreescu.
De ce a ales Horia Andreescu sa dirijeze si Beethoven la concertele aniversare, de pe 20 si 21 octombrie? Compozitorul ne aduce o lume, o sinteza la care el a ajuns si de la care s-au deschis drumuri noi. 125 - "Simfonia cu cor final pe Oda bucuriei de Schiller", conform titlului ei original si complet - a avut prima auditie la 7 mai 1824, la Viena.
Cu masca si sabia lui Darth Vader
Orchestra simfonica a Filarmonicii "George Enescu" din Bucuresti, sub b... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro