VIDEO Gina Patrichi sau cerebralitatea in arta actorului. Astazi, actrita ar fi implinit 80 de ani

VIDEO Gina Patrichi sau cerebralitatea in arta actorului. Astazi, actrita ar fi implinit 80 de ani

Mai mult, dincolo de rolurile propriu-zise, interpretarea marii actrite era una de o cerebralitate si glacialitate atat de pronuntate incat respingeau orice apropiere facila de munca actorului, orice "ocheada" sau "batut pe burta" cu spectatorul. Din fericire, Gina Patrichi a beneficiat si de cateva roluri de referinta, pe scena si pe ecran, in care acest lucru sa fie vizibil, si acestea au ramas in memoria atat a cinefililor, cat si a iubitorilor de teatru. O aparitie importanta a Ginei Patrichi, care m-a facut sa ma indragostesc de ea in copilarie, a fost cea in rolul Lonei Hessel din serialul de teatru TV "Stalpii societatii" (in anii '80 ai comunismului tarziu), regizat de Dan Necsulea dupa piesa norvegianului Henrik Ibsen (de a carui literatura m-am indragostit iremediabil in acelasi moment). Apropo de pastrarea vie a memoriei marii actrite, pe langa romanul biografic dedicat actritei de fratele sau Mihai Patrichi (''Gina Patrichi --clipe de viata''), in 2008 a fost lansata, la Brasov, ''Carte cu Gina Patrichi'' scrisa de criticul de teatru Mircea Morariu.

acum 56 luni (8 Mar 2016)

Gina Patrichi nu a fost ceea ce se cheama o favorita a publicului, care sa joace in roluri facile si populare, pe gustul vulgului, asa cum fac multe dintre colegele care i-au supravietuit si primesc in aceste zile toate onorurile. Mai mult, dincolo de rolurile propriu-zise, interpretarea marii actrite era una de o cerebralitate si glacialitate atat de pronuntate incat respingeau orice apropiere facila de munca actorului, orice "ocheada" sau "batut pe burta" cu spectatorul. Patrichi s-a stins devreme, la doar 58 de ani, in 1994, si nu a mai prins deriva culturii romanesti din anii care-au urmat, dar sa recunoastem ca nu ne-am fi putut-o imagina jucand in susele scenice de-acum sau in telenovele stupide, prezentate ca arta si in care se produc in zilele noastre chiar si actori (ex-)prestigiosi.

O vestala a artei actorului

Cu toate acestea, actrita este una care nu poate fi uitata si merita omagiata in aceasta zi, cand, daca "timpul ar fi avut rabdare", ar fi implinit 80 de ani. De ce acest fenomen, de ce acest cult al lui Patrichi, mai ales in mediile intelectuale? Stilul ei de joc este deosebit chiar si in interiorul asa-numitei "promotii de aur" (cea care-a absolvit IATC-ul in 1956), cea care numara actori de mare forta expresiva precum Silvia Popovici, Amza Pellea, Victor Rebengiuc sau Gheorghe Cozorici. Din fericire, Gina Patrichi a beneficiat si de cateva roluri de referinta, pe scena si pe ecran, in care acest lucru sa fie vizibil, si acestea au ramas in memoria atat a cinefililor, cat si a iubitorilor de teatru. Cu o figura aparent imobila, ale carei modificari erau aproape imperceptibile, ea reusea sa te tintuiasca de scaun prin intensitatea privirii, prin puterea ochilor, prin glacialitatea sa de Sfinx al scenei. Nu o pot compara decat cu Greta Garbo, fara a fi beneficiat, din nefericire, de intregul star-sistem de care s-a bucurat suedeza, tocmai datorita acestei "raceli", acestei impenetrabilitati, acestei stranietati, ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro