VIDEO Filmul cutremurator facut intr-o padure "virgina" din Romania: "Cioturi de arbori, ulei de motor ars, paraie distruse, drujbe care neincetat"
In toata aceasta exploatare exista bineinteles pagube colaterale: sute de arbori tineri care sunt doborati de caderea arborilor seculari, albiile paraurilor blocate de lemnele taiate, o padure virgina care e intesata de drumuri care nu au existat niciodata prin aceste zone, animale nevoite sa-si schimbe habitatul din cauza lucrarilor etc. Gaspar ne-a spus ca este la curent cu investigatia realizata de organizatia de mediu, insa sustine ca se exagereaza, afirmand ca o partea din imaginile in care apar goluri mari de padure nu sunt realizate in parcul pe care il conduce. Undeva la 50 de mii de locuitori, care sunt dependenti de aceasta sursa, deci total nu se poate opri exploatarea", este de parere Ioan Gaspar, directorul Parcul National Domogled - Valea Cernei.
"Cioturi de arbori cu circumferinta de peste 5 metri, ulei de motor ars, paraie distruse, buldozere si drujbe care "canta" neincetat pe toate vaile de-a lungul raului Cerna. Padurile ramase neatinse, formate prin procese naturale dupa ultima era glaciara, au fost devastate sistematic cu voia Romsilva, administratorul parcului si cu girul Ministerul Mediului, autoritatea publica centrala care face politicile in domeniu", spun in introducerea documentarului video realizat de catre cei de la Agent Green in Parcul National Domogled - Valea Cernei, primul din seria de investigatii intitulata "Un Masacru National / Out of Control" pentru a atrage atentia publicului larg si pentru a responsabiliza Ministerul Mediului - Romania sa protejeze strict cele 13 parcuri nationale din Romania.
Pe timpul filmarilor, cei de la Agent Green au mers in Parcul National Domogled - Valea Cernei, insotiti de catre un angajat al Romsilva, care sub protectia anonimatului i-a condus in locurile unde se exploteaza si le-a prezentat toata situatia din zona. Sute de hectare, de pe care s-au taiat mii de metri cubi de lemne, sub protectia si coordonarea Romsilva.
Taierile sunt facute sub motivul ca se curata padurea de uscaturi insa de cele mai multe ori sub asaltul drujbelor cad copaci sanatosi care au si peste 100 de ani. In toata aceasta exploatare exista bineinteles pagube colaterale: sute de arbori tineri care sunt doborati de caderea arborilor seculari, albiile paraurilor blocate de lemnele taiate, o padure virgina care e intesata de drumuri care nu au existat niciodata prin aceste zone, animale nevoite sa-si schimbe habitatul din cauza lucrarilor etc. Gaspar ne-a spus ca este la curent cu investigatia realizata de organizatia de mediu, insa sustine ca se exagereaza, afirmand ca o partea din imaginile in care apar goluri mari de padure nu sunt realizate in parcul pe care il conduce. Mai ales ca apar unele imagini cu rasinoase, cu versanti de rasionoase si sup... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro