VIDEO Filmare inedita pe insula Ada-Kaleh, din ultima primavara inainte ca pamantul sa fie inghitit de Dunare

VIDEO Filmare inedita pe insula Ada-Kaleh, din ultima primavara inainte ca pamantul sa fie inghitit de Dunare

Construita de austrieci VIDEO Ultima primavara pe insula Ada Kaleh Cetate de tip Vauban, Ada-Kaleh a fost construita de catre austrieci dupa pacea de la Karlowitz (1718). Citeste si: Secrete despre insula disparuta Ada- Kaleh si cum s-a construit cea mai mare hidrocentrala din Romania - ce ascunde Muzeul Portile de Fier I Ultimele fotografii facute pe insula Ada Kaleh, chiar inainte de inundarea ei.

acum 84 luni (21 Sep 2015)

Inainte de acoperirea cu ape a Insulei Ada-Kaleh s-a incercat reconstruirea unei copii fidele pe Insula Simian. Un film documentar realizat de Studioul Cinematografic "Alexandru Sahia" in anul 1968, intitulat "Ultima primavara pe Ada-Kaleh" surprinde momentul in care pe insula aveau loc ample actiuni de stramutare a cetatii.

Dezinteresul pentru renasterea paradisului pierdut, unde, conform legendelor, a poposit chiar Hercule, s-a produs imediat dupa terminarea Hidrocentralei Portile de Fier I, asa ca nu mai interesau pe nimeni cateva vestigii ce nici macar nu erau romanesti. Din pacate, dezinteresul aratat de comunistii care au vandalizat insula de tot ce era frumos si valoros a continuat si dupa 1989.

Fotografie realizata inainte de inundarea insulei, dupa ce fusese parasita FOTO MEJDI IBRAHIM

Insula Ada-Kaleh sau Carolina, asa cum a fost numita, pana in 1788, de austrieci, n-a apartinut decat foarte putin statului roman. Avand zidurile groase de pana la 20 de metri, dispuse in doua randuri, cetatea era foarte greu de cucerit in lupta, singura sansa fiind cea a unui asediu indelungat, menit sa-i infometeze pe localnici. Numai ca se presupune ca de pe insula plecau o serie de tuneluri pe sub apele Dunarii, ce raspundeau pe malul sarbesc. Aici se construisera scoli, o tesatorie, o croitorie, una dintre cele mai mari fabrici de rahat si halvita si, totodata, o fabrica de tigarete. Construita de austrieci

VIDEO Ultima primavara pe insula Ada Kaleh

Cetate de tip Vauban, Ada-Kaleh a fost construita de catre austrieci dupa pacea de la Karlowitz (1718).

Prin pacea de la Berlin (1878), Ada-Kaleh ramane o oaza musulmana pe Dunare, proprietate a sultanului dar sub administrare austro-ungara, cu un statut special.

FOTO MEJDI IBRAHIM Un adevarat paradis fiscal

In cetate a poposit chiar... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro