VIDEO Explicatiile medicului: de la ce varsta apare infarctul in zilele noastre si cum se pot trata modern bolile de inima
Dr. Rodica Niculescu, medic primar medicina interna, cu competenta in cardiologie interventionala, ne lamureste care sunt afectiunile care pot fi tratate comod pentru pacient, prin taieturi foarte mici, si care permit bolnavilor sa se repuna rapid pe picioare, ba chiar sa-si desfasoare activitatea fara probleme. Cei care prin evaluarile de dinainte de interventie se inscriu in posibilitatea unei astfel de interventii. Pe langa anamneza pe care o face medicul specialist, mai e nevoie de ecografie de cord, ecografie transesofagiana si tomografia cu substanta de contrast care ne arata cum arata camerele inimii, cum arata vasele de sange.
Dr. Rodica Niculescu, medic primar medicina interna, cu competenta in cardiologie interventionala, ne lamureste care sunt afectiunile care pot fi tratate comod pentru pacient, prin taieturi foarte mici, si care permit bolnavilor sa se repuna rapid pe picioare, ba chiar sa-si desfasoare activitatea fara probleme.
Aflam, de asemenea, ce se poate trata prin cardiologie interventionala, daca poate inlocui chirurgia clasica si care sunt beneficiile precise pentru pacientii din Romania. Chirurgia interventionala presupune un abord la nivelul unei artere femurale pana in aorta, care este vasul cel mai important.
Descrieti, cum se face interventia de implantare a unui stent? Cand ajunge in locul de ingustare arteriala responsabila de suferinta cardiaca, balonul se umfla si fixeaza stenul in locul cu pricina. Stentul e ca un schelet si restabileste fluxul de sange. Este extrem de important ca pacientul sa se adreze la prima durere in piept. Sunt prea putini cei care se prezinta la medic si fara a-si cunoaste riscurile nu le iau in seama. Organismul unui varstnic se adapteaza la aceste conditii de ingustare a vaselor de sange. Exista cazuri de infarct in care pacientul intra intr-o stare incompatibila cu viata.
De la ce varsta apare infarctul in zilele noastre?
De la 20 de ani, din pacate. Intr-un studiu se mentionau peste 120 de gene si e imposibil sa le influentam pe toate. Putem insa sa tinem seama factorii de risc.
A fost un licean de 19 de ani, care avea examen la BAC. Prababil ca avea un bagaj genetic predispozant, dar abuzul de tigari si cola si-au spus cuvantul. Sigur, s-a rezolvat, a avut nevoie doar de un stent, dar muschiul inimii va fi mai slabit.
Foarte important este sa stim daca in a doua parte a vietii se instaleaza fibrilatia atriala, o tulburare de ritm cardiac, care afecteaza 2% din populatie. Este o cauza importanta... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro