VIDEO Enigmele de pe Dealul Sanpetru, locul legendar de la Castelul Corvinilor unde a existat o cetate straveche

VIDEO Enigmele de pe Dealul Sanpetru, locul legendar de la Castelul Corvinilor unde a existat o cetate straveche

Drumul spre Dealul Sanpetru ocoleste gradina Castelului Corvinilor, inconjurata de cateva case, si un vechi cimitir al evreilor din Hunedoara. De la inaltimea lui se dezvaluie panorama Hunedoarei, cu Castelul Corvinilor in prim plan, dar si vaile raurilor Zlasti si Cerna si versantii scobiti de cariere si impodobiti, fabrici si ruine industriale. Din vecinatatea lor, o carare coboara printre stancile ascutite si se afunda in padure, pe coama dealului, urcand apoi pana la unul cele mai misterioase locuri ale Hunedoarei: o grota cu forma ciudata despre care localnicii nu stiu prea multe lucruri, dar care a devenit loc de popas si de belvedere pentru turisti.

acum 55 luni (24 Apr 2018)

Drumul spre Dealul Sanpetru ocoleste gradina Castelului Corvinilor, inconjurata de cateva case, si un vechi cimitir al evreilor din Hunedoara.

Funicularele care traversau raul Zlasti si soseaua de la poalele Castelului Corvinilor mai pot fi vazute doar in fotografiile vechi cu Hunedoara, una dintre cele mai faimoase dintre ele fiind realizata in toamna anului 1975 de un fotograf al revistei National Geographic.

Din instalatiile lor au ramas structurile din beton si o plasa imensa, ruginita, intinsa pe aproape 200 de metri intre Dealul Sanpetru si versantul opus castelului.

Panorama de pe deal

De la capatul drumului acoperit cu pietris, calatorii mai au de urcat cateva zeci de pasi pana pe coama dealului. De la inaltimea lui se dezvaluie panorama Hunedoarei, cu Castelul Corvinilor in prim plan, dar si vaile raurilor Zlasti si Cerna si versantii scobiti de cariere si impodobiti, fabrici si ruine industriale.

Dealul Sanpetru, locul misterios al Hunedoarei / ADEVARUL

In departate, se arata varfurile inzapezite ale Masivului Retezat pe de-o parte, Muntii Orastiei si Magura Calanului, in stanga, si contururile Muntii Metaliferi, opuse Retezatului. Platoul acoperit cu iarba deasa, din care ies colturile unor stanci si in care se vad urmele santierelor arheologice, este folosit ca loc de picnic si de relaxare. Aici a existat o fortificatie straveche de pamant cu val si sant, un turn de apa si o conducta de coborare. Arheologii au descoperit aici un numar impresionant de obiecte, datand din epoca bronzului si din perioada dacica si a Romei antice. Avea ziduri de piatra, si structuri din lemn, iar imprejurimile au fost descoperite urmele unor locuinte si incaperi in care erau tinute proviziile. "Existenta comunitatii dacice de aici trebuie legata de resursele de fier, situate in vecinatate, la Teliuc si Ghelari. Dealul a fost apoi abandonat si a mai f... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro