VIDEO Drona de prim-ajutor inovatoare creata de liceeni din Romania. Tinerii o prezinta la Fortaleza, in Brazilia

VIDEO Drona de prim-ajutor inovatoare creata de liceeni din Romania. Tinerii o prezinta la Fortaleza, in Brazilia

O echipa de liceeni din Constanta pleaca la MILSET Expo Sciences International 2017, un concurs ce se desfasoara in perioada 7-12 august la Fortaleza, Brazilia. Cantareste 4 kg, are o autonomie de 30 minute, o sarcina utila de 2,5 Kg si viteza maxima de zbor de 50 km/h. Inaltimea maxima de zbor este de 1 km, iar distanta de operare de 4 km. Fotografii din arhiva personala Drona de prim-ajutor care poate salva vieti, creata de liceeni din Constanta Pe aceeasi tema: Liceanul genial al Romaniei care i-a facut pe americani sa exclame "Wow!".

acum 62 luni (2 Aug 2017)

O echipa de liceeni din Constanta pleaca la MILSET Expo Sciences International 2017, un concurs ce se desfasoara in perioada 7-12 august la Fortaleza, Brazilia. Cu o drona ingenioasa care poate acorda asistenta victimelor unui accident, baietii s-au calificat pentru finala din Fortaleza castigand Concursul national de stiinta si tehnologie RoSEF 2016. "Solutia ar fi fost o drona dotata cu o camera termica pentru identificarea victimelor si cu un modul special care sa le duca niste materiale de prim-ajutor. Timpul de cautare s-ar fi micsorat semnificativ si drona ar fi oferit resurse victimelor", explica Razvan Dima, care a lucrat la proiect in garajul parintilor sai, impreuna cu colegii lui: Razvan Roman, Vlad Ianculescu, Andrei Radoi, toti elevi in clasa a XII-a la Liceul Teoretic Ovidius din Constanta.

Liceenii-inventatori au creat astfel drona multifunctionala careia i-au atasat un recipient mic, usor si detasabil in care sa poata fi puse materiale de prim-ajutor, apa sau un telefon mobil pentru victime. Cantareste 4 kg, are o autonomie de 30 minute, o sarcina utila de 2,5 Kg si viteza maxima de zbor de 50 km/h. Inaltimea maxima de zbor este de 1 km, iar distanta de operare de 4 km.

"O drona performanta cu aceleasi caracteristici costa 35.000 euro, noi o putem fabrica la costul de 5.000 euro. O astfel de drona de prim-ajutor pe fiecare masina de interventie salveaza oameni in situatii extreme. Materialele trimise cu drona pot asigura supravietuirea pana la sosirea efectiva a echipajelor de interventie si preluarea victimelor", descrie Razvan Roman. Marian Sarbu si Sorina Leu - profesoara lor de fizica din gimnaziu, cea care ii va insoti la competitia din Brazilia. Toti cei patru liceeni vor sa urmeze o cariera in domeniul tehnologiei: Razvan Dima vrea sa devina inginer aerospatial, Razvan Roman - pilot de avion si inginer de mecatronica, Andrei Radoi se pregateste pentru Automatica si calculatoare, iar Vla... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro