VIDEO Doi cersetori romani au ajuns exponate intr-o galerie de arta din Suedia

VIDEO Doi cersetori romani au ajuns exponate intr-o galerie de arta din Suedia

Intr-un spatiu minimalist, Marcela Cheresi tine in maini o bucata de carton pe care e scris in suedeza un text despre cat de greu ii e sa supravietuiasca, iar Luca Lacatus sta cu mana intinsa, cu o carja langa el.

acum 94 luni (1 Feb 2015)

Expozitia care poarta numele "Strainul din noi - un laborator viu al societatii occidentale" doreste sa atraga atentia asupra fenomenelor controversate. Anders Carlsson, initiatorul proiectului, spune ca prin expunerea cersetorilor romani doreste sa creeze o dezbatere cu privire la inechitatile sociale care ii obliga pe tot mai multi oameni sa cerseasca pentru a putea trai. El i-a gasit pe cei doi romani cersind pe o strada din centrul orasului si, cu ajutorul unui prieten roman, i-a convins sa faca parte din expozitie.

Intr-un spatiu minimalist, Marcela Cheresi tine in maini o bucata de carton pe care e scris in suedeza un text despre cat de greu ii e sa supravietuiasca, iar Luca Lacatus sta cu mana intinsa, cu o carja langa el. Cei doi nu au voie sa primeasca bani de la vizitatori, in schimb sunt platiti cu ora pentru timpul petrecut in spatiul expozitional Konsthall.

Ioana Cojocariu, o artista romanca din Suedia, s-a aratat dezgustata de aceasta initiativa: "Este insultator - a declarat ea presei suedeze - intrucat acesti oameni sunt tratati ca niste obiecte. Ar fi fost mult mai bine daca acesti doi romi ar fi fost angajati de Insitutul Konsthall, in loc sa fie priviti ca exponate."

Cazul a starnit deja controverse in presa din Suedia, unde se afirma ca cei doi cetateni romani sunt exploatati, ei urmand sa primeasca in jur de 600 de dolari la finalul expozitiei.

Luca si Marcela se afla in orasul din sudul Suediei de aproape o luna si au declarat ca cersesc pentru a strange bani sa-si construiasca o casa in Romania. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro