VIDEO DOCUMENTAR Istoria alegerilor prezidentiale (1992-1996). Emil Constantinescu: "E important ca un sef de stat sa creada in Dumnezeu"

Pe de o parte, numarul partidelor explodase in anii de dupa Revolutie, pe de alta parte, sistemul politic romanesc ramanea unul in care o singura formatiune conta cu adevarat. Imi amintesc ca, in momentul in care s-a facut aceasta alegere, presa noastra de Opozitie a scris destul de rau, s-a prezentat ca un fel de lovitura de stat pentru Romania, pentru ca omul cu talent si cu suprafata care era Manolescu a fost sapat de unii care l-au produs pe acest Constantinescu". "Inflatia era foarte mare in Romania, jumatatile lor de reforma dusesera la o inflatie galopanta, lumea vedea numai partea rea a reformei si atunci Opozitia devenise brusc ceva care merita incercat pentru ca lumea zicea ca mai rau de atat nu poate sa fie", spune Alina Mungiu Pippidi, fost consilier al lui Emil Constantinescu. Problema unui sef de stat, mai ales a unui sef de stat al unui popor ca romanii, care au cultul liderului salvator si sunt gata oricand sa-i dea toata puterea, este de o importanta extrema.

acum 112 luni (23 Oct 2014)

Alegerile din 1992 aveau sa confirme ca Romania era la ani-lumina de democratie. Pe de o parte, numarul partidelor explodase in anii de dupa Revolutie, pe de alta parte, sistemul politic romanesc ramanea unul in care o singura formatiune conta cu adevarat. Opozitia era inca fragila, cu tot ajutorul acordat de Statele Unite ale Americii.

Cu toate acestea, Constantinescu spune ca nu s-a ales cu nimic dupa acest stagiu de un an. Cu sau fara ajutorul americanilor, Emil Constantinescu a fost ales drept candidat al Conventiei Democrate Romane pentru alegerile prezidentiale din 1992. Pornea din start cu un handicap de notorietate: in ciuda faptului ca avusese o participare insemnata la "Golaniada" din 1990, doar 7 % dintre studenti stiau in vara anului 1992 cine este Emil Constantinescu.

Inceputa pe 27 iulie 1992, campania electorala pentru presedintia Romaniei a fost acaparata de lupta Iliescu-Constantinescu. La aproape trei ani de la Revolutie, comunismul a fost tema principala a campaniei, astfel ca Ion Iliescu pastra, inca, retorica revolutionara: "In 1989 am fost in mijlocul focului!". Emil Constantinescu a mizat pe marile pete negre din istoria anilor '90, '91, cu cele doua mari mineriade, si pe aura neocomunista a contracandidatului sau.

"Pot reduce diferenta dintre mine si Iliescu pastrand contactul cu populatia, mergand in diferite locuri pentru a discuta cu oamenii", spunea Emil Constantinescu la inceputul campaniei electorale. El a fost consiliat in 1992 de actorul Mircea Diaconu. Strategia a fost accea de a-l transforma pe profesorul cu un nume comun, Constantinescu, intr-un prieten al alegatorilor.

De ce n-a candidat Petre Roman? Era deja un om politic cu experienta in 1992 si avea o mai buna prezenta decat Emil Constantinescu, din punct de vedere politic.

Si, totusi, de ce n-a candidat Petre Roman, un personaj cu o popularitate inca foarte ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro