VIDEO DOCUMENT Tot ce trebuie sa stiti despre Formularul 600 si plata contributiilor sociale

VIDEO DOCUMENT Tot ce trebuie sa stiti despre Formularul 600 si plata contributiilor sociale

Daca o persoana fizica rezidenta in Romania a realizat in anul 2017 venituri extra salariale mai mari de 12 salarii minime - 22.800 lei (12 luni X 1.900 lei salariul minim), aceasta persoana fizica are obligatia sa depuna la autoritatea fiscala Formularul 600, declaratia privind luarea in evidenta ca platitor de asigurari sociale in anul 2018, persoana fizica avand calitatea de asigurat la sistemul public de sanatate sau ,dupa caz, la sistemul public de pensii. Veniturile extra salariale la care se face referire sunt urmatoarele: - venituri din activitati independente, unde regasim in principal veniturile din practicarea unei profesii libere sau a unei meserii, venituri din activitati de comert sau prestari de servicii, venituri din drepturi de proprietate intelectuala/drepturi de autor (art.

acum 33 luni (12 Jan 2018)

Formularul este atasat in articol si poate fi descarcat de aici. In plus gasiti la finalul articolului si un video cu explicatii suplimentare, realizat de expertul contabil Luiza Daneliuc, de la Smart Tax Advisors. 79/2017 pentru modificarea Codului fiscal, in afara transferului asigurarilor sociale de la angajator la salariat au fost aduse modificari structurale si la modul in care se datoreaza si platesc asigurarile sociale de persoanele fizice ce realizeaza venituri extra salariale.

Ce spune ANAF despre formular:

Declaratie privind venitul asupra caruia se datoreaza contributia de asigurari sociale si cu privire la incadrarea veniturilor realizate in plafonul minim pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate (OPANAF 4140/2017). Se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza venituri asupra carora se datoreaza contributie de asigurari sociale si/sau contributie de asigurari sociale de sanatate.

Declaratia se poate depune direct la registratura organului fiscal, prin posta, prin scrisoare recomandata, cu confirmare de primire, sau prin mijloace electronice de transmitere la distanta, potrivit legii, pana la data de 31 ianuarie inclusiv sau in termen de 30 de zile in cazul celor care incep o activitate in cursul anului.

Informatiile colectate sunt utilizate in procesul stabilirii si administrarii contributiilor de asigurari sociale si a contributiilor de asigurari sociale de sanatate datorate de persoanele fizice.

Ce spun consultantii fiscali

"Aceasta informare se adreseaza acelor persoane fizice rezidente in Romania ce au realizat in anul 2017 venituri extra salariale, vor realiza in anul 2018 venituri extra salariale, chiar daca au si calitatea de salariat. Calitatea de salariat nu are relevanta fata de obligatia platii asigurarilor sociale pentru venituri extra salariale", explic... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro