VIDEO Directorul IRES, Vasile Dancu: "Iohannis trebuie sa ne spuna adevarul despre noi". Ce sfaturi are sociologul pentru Victor Ponta

VIDEO Directorul IRES, Vasile Dancu:

Ramai pe adevarul.ro pentru a urmari discutia Vasile Dancu: Oamenii sunt sensibili la ce se intampla in politica, isi pun inca sperante in politica si asteapta ca politica sa le aduca ceva imediat. Opinia publica ii face lui Klaus Iohannis o agenda de premier, dar nu de premier al Romaniei, un fel de premier superstar. A fost un fel de sacrificiu personal cel facut de Ghita, cu rolul de a deschide perspectiva partidului. Ion Iliescu nu s-a retras intr-un turn de fildes al politicii de stanga de unde din cand in cand sa fie consultat. Ponta a luat bataie in Piata Universitatii cand era elev de liceu, s-a produs acest transfer inspre Ponta si s-a creat frica de comunism, de Rusia, a ajutat sa se faca o spirala a ingrijorarii in care Iliescu a fost folosit. Vasile Dancu: Cred ca e de stanga fiindca vine dintr-un sistem de aplicare a legii care nu opereaza cu multe nuante.

acum 80 luni (3 Dec 2014)

Ramai pe adevarul.ro pentru a urmari discutia

Vasile Dancu: Oamenii sunt sensibili la ce se intampla in politica, isi pun inca sperante in politica si asteapta ca politica sa le aduca ceva imediat. Ieri am vazut un studiu realizat de IRES, in care directia era de 58%. Asta e o mare povara pentru cei care au de condus, fie ca e vorba de Guvern, fie ca e vorba despre presedintele Iohannis.

El are de preluat acest bagaj. Opinia publica ii face lui Klaus Iohannis o agenda de premier, dar nu de premier al Romaniei, un fel de premier superstar. Ce ar trebui facut de politicieni, inclusiv de presedinte, este modelarea acestui nivel aspirational.

E cea mai importanta sarcina pe care un lider trebuie sa o rezolve. Nivelul de trai nu poate urmari nivelul aspirational si s-au inventat cateva mecanisme. Ce sper ca va face Iohannis este sa ne spuna adevarul despre noi, sa le explice oamenilor ca fericirea comuna se naste daca fiecare rezolva fericirea proprie. Pentru asta trebuie munca, selectie pe baza de merit. Acest tip de angajament politic este intermitent.

Emotia poate avea efect pozitiv, daca partea constanta este canalizata - poate crea o infuzie de optimism care inseamna investitii, antreprenoriate. De ce se intampla asta in PSD?

Atunci cand partidele se afla in momente dificile, se hotaraste o directie, sunt unii care se opun si sunt eliminati daca nu se poate face altceva. De regula, partidele nu au mers mult pe excluderi. De fiecare data, Iliescu s-a opus sa fiu dat afara. Acest fenomen al curateniei este unul care este normal vietii de partid.

Daca aceasta echipa alternativa care vrea sa preia puterea nu este realista, devine aventuriera, nu mai devine echipa reformei.

Vasile Dancu: Chiar daca nu a reusit sa faca un salt urias, totusi procentul de tineri s-a imbunatatit. Sigur, dincolo a crescut si mai mu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro