VIDEO De ce securitatea online e cel mai vulnerabil punct al oamenilor. "Acesta este un mod prin care guvernele folosesc tehnologia impotriva noastra"
Mikko Hypponen - un nume cunoscut pentru specialistii IT, preocupat de securitatea utilizatorilor de calculatoare - a vorbit in 2011 la TEDxBruxelles despre tipurile de atacuri online si despre cum in randul atacatorilor online se numara si guvernele. Ce da de gandit cand e vorba de astfel de lucruri - continua expertul - e reactia oamenilor care sunt constienti ca "toata asta suna rau", dar se multumesc sa creada ca nu ii va afecta pe ei sau ca ei nu se vor afla printre cei monitorizati de autoritati pentru ca ei nu au nimic de ascuns.
Mikko Hypponen - un nume cunoscut pentru specialistii IT, preocupat de securitatea utilizatorilor de calculatoare - a vorbit in 2011 la TEDxBruxelles despre tipurile de atacuri online si despre cum in randul atacatorilor online se numara si guvernele.
Si-a inceput discursul cu o intamplare din estul comunist al Germaniei: fiecare persoana ce detinea o masina de scris era obligata sa o inregistreze alaturi de o foaie scrisa de la respectiva masina. Hypponen explica si de ce - fiecare masina era unica si orice document scris la ea era usor de recunoscut.
Insa, continua vorbitorul, daca achizitionezi o imprimanta si te uiti atent vei observa ca fiecare foaie color scoasa de aceasta are cateva puncte galbene si e unica. Hypponen considera ca "in ziua de azi e mult mai probabil ca oricare dintre noi sa ajunga victima unei crime online decat a uneia din lumea reala". Acesta mai atragea atentia ca se subintelege ca numarul infractiunilor online va fi unul mult mai mare pe viitor si arata fetele unor oameni care comit astfel de infractiuni prin transferuri bancare ilegale, prin cumparaturi online interceptate, oameni ce nu au fost prinsi de autoritati.
A doua categorie de atacuri online ii include pe activistii online, pe cei care care lupta pentru o idee, care protesteaza si da exemplul celor de la Anonymus. Gesturile lor nu sunt motivate de bani, ci de idei. Da si cateva exemple: firma olandeza DigiNotar care elibera certificate de securitate si care in 2010 a dat faliment, programul (britanic) de supraveghere FinFischer - documente despre acest program au fost gasite in institutii din Egipt, in urma Primaverii Arabe, dovezi ca autoritatile interceptau discutii private ale cetatenilor. Un alt exemplu dat de specialistul finlandez e Staatstroianes - un program retras in 2011 si prin care autoritatile germane ii monitorizau pe nemtii implicati in investigatii criminale.