VIDEO De ce femeile aleg sa taca dupa o agresiune sexuala. Concluzia cutremuratoare a unui studiu

VIDEO De ce femeile aleg sa taca dupa o agresiune sexuala. Concluzia cutremuratoare a unui studiu

Potrivit specialistului, cand se vorbeste de un viol lumea isi inchipuie in minte urmatoarea imagine: ca un violator este un om de joasa speta, nu un tanar atractiv ori vreun om de afaceri, ca femeia e tanara, atractiva, imbracata in fusta scurta si are decolteu, ca agresiunea se petrece intr-un loc izolat unde victima se lupta cu agresorul, iar actul sexual e violent. Cercetatoarea povesteste ca atunci cand femeia a carei scrisoare a citit-o pe scena TEDxRiodelaPlata a venit la ea acasa pentru studiu i-a spus ca nu crede ca i-ar putea fi de folos intrucat nu era sigura ca ceea ce i s-a petrecut ar fi fost viol.

acum 36 luni (14 Dec 2017)

Cercetarea sociologului si psihologului Ines Hercovich arata ca una din patru femei au suferit o forma de agresiune sexuala, iar doar 10% din randul femeilor violate raporteaza drama suferita, restul se refugiaza in tacere. Jumatate din cele violate aleg sa nu spuna nimanui ce li s-a intamplat pentru ca se asteapta sa nu le creada nimeni.

"Cand o femeie povesteste ce i s-a intamplat, spune lucruri pe care nu ni le putem imagina, care ne tulbura, la care nu ne asteptam sa le auzim si care ne socheaza", afirma Ines Hercovich.

Potrivit specialistului, cand se vorbeste de un viol lumea isi inchipuie in minte urmatoarea imagine: ca un violator este un om de joasa speta, nu un tanar atractiv ori vreun om de afaceri, ca femeia e tanara, atractiva, imbracata in fusta scurta si are decolteu, ca agresiunea se petrece intr-un loc izolat unde victima se lupta cu agresorul, iar actul sexual e violent.

Cercetatoarea a intervievat 85 de femei abuzate sexual, iar de pe scena TEDxRiodelaPlata a citit una din marturisirile facute de o femeie intervievata.

"Am mers cu fetele de la birou la acelasi pub unde mergeam de obicei. I-am spus ca ar fi trebuit sa coteasca in acel loc. Mi-a zis sa ma linistesc, ca nu se va intampla nimic din ceea ce nu voi vrea. (...) nu i-am mai zis nimic pentru ca mi-era teama ca se va enerva", a citit Ines Hercovich.

Apoi, barbatul a dat sa o sarute si desi ea l-a refuzat, i-a zis nu. In ciuda tonului calm si a cuvintelor rostite de femeie, ea a realizat ca nu are cum sa evite agresiunea. Fiindu-i frica ca lucrurile s-au putea sfarsi cumplit, i-a zis sa termine repede si sa o duca acasa. "Cand auzim o astfel de poveste de la cineva pe care cunoastem si in care avem incredere, o ascultam si auzim lucruri pe care nu le intelegem sau nu le acceptam", spune psihologul. Apoi, adauga Ines Hercovich, in acel moment apar intrebarile, suspiciunil... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro