VIDEO De ce canta cucu-n Bucovina cu accent ardelenesc? Cum au aparut graiurile bucovinene unice in tara

VIDEO De ce canta cucu-n Bucovina cu accent ardelenesc? Cum au aparut graiurile bucovinene unice in tara

Care sunt cele patru graiuri bucovinene In studiul "Structura dialectic a graiurilor romanesti din Bucovina", publicat in Anuarul de lingvistica si istorie literara 1977-1978, Adrian Turculet explica faptul ca "in timp ce palatalizarea usoara a dentalelor este normala in graiurile moldovenesti, muierea (palatalizarea mutativa a) dentalelor si africatizarea acestora isi au originea in graiurile transcarpatice, de unde s-au extins in Moldova de nord-vest, prin relatiile determinate de vecinatatea acestor tinuturi si mai ales prin miscari de populatie". Regionalisme din graiurile bucovinene pampusca - gogoasa parazol - umbrela tuhal - sac mare glod - noroi blid - vas barabule - cartofi bleah - vas de tabla farba - vopsea jufla - turta loitra - scara mazac - murdar stisca - strecuratoare soapra - sopron sparhat - plita, vatra, cuptor suflada - sertar sufle - lopata tandura - aschie tug - tren talindru - vas cilindric covaliu - fierar dranita - sindrila

acum 69 luni (23 Feb 2015)

"In Bucovina sunt doua tipuri de graiuri, cele mai vechi, moldovenesti, si graiurile mai noi, aduse de ardelenii veniti in acest spatiu", explica prof.univ.dr.

Fonetic, limba vorbita in mare parte din judetul Suceava a fost influentata de ardeleni care s-au stabilit de-a lungul timpului in acest spatiu.

Au adus cu ei nu doar obiceiuri, ci si "fapte de limba".

Inca din perioada ocupatiei austriece, multi romani transilvaneni au trecut granita imperiului in Moldova si s-au asezat pe valea Somuzului.

De altfel, profesorul Ion Horia Birleanu a demonstrat influenta ardeleneasca in volumele "Graiurile din valea Somuzului Mare" si "Emigrari ardelenesti la est de Carpati.

Care sunt cele patru graiuri bucovinene

In studiul "Structura dialectic a graiurilor romanesti din Bucovina", publicat in Anuarul de lingvistica si istorie literara 1977-1978, Adrian Turculet explica faptul ca "in timp ce palatalizarea usoara a dentalelor este normala in graiurile moldovenesti, muierea (palatalizarea mutativa a) dentalelor si africatizarea acestora isi au originea in graiurile transcarpatice, de unde s-au extins in Moldova de nord-vest, prin relatiile determinate de vecinatatea acestor tinuturi si mai ales prin miscari de populatie". Graiul dornean, care s-a format in secolele al XVII-lea si al XVIII-lea, ca un grai de tranzitie intre graiurile ardelenesti de nord-est si cele moldovenesti.

Turculet a mai explicat ca unele fapte lasa sa se intrevada o arie lingvistica unitara a celor mai vechi graiuri din Bucovina, de tip moldovenesc arhaic, care a mentinut, mai multa vreme decat celelalte graiuri moldovenesti, vechea unitate lingvistica cu graiurile transcarpatice.

Care sunt localitatile populate cu ardeleni

Conform lui Ion Horia Birleanu, localitatile populate cu romani transilvaneni sun... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro