VIDEO De ce apar tot mai des in reclame oameni cu dizabilitati: ar trebui sa fie modele?

VIDEO De ce apar tot mai des in reclame oameni cu dizabilitati: ar trebui sa fie modele?

Karen Crespo, in varsta de 31 de ani, din California, a fost invitata sa defileze la prestigiosul eveniment de moda de Carrie Hammer, unul dintre designerii care si-au prezentat colectiile de haine pentru sezonul urmator. Cu o inaltime mai mica de un metru, Stella suferea de boala oaselor de sticla (foarte fragile) si se deplasa cu ajutorul unui carucior electric.

acum 103 luni (18 Feb 2015)

Amy Purdy, o tanara purtatoare de proteze de picioare care a castigat mai multe medalii in cadrul Jocurilor Paralimpice, a alergat si dansat pentru Toyota cu prilejul evenimentului dedicat fotbalului american.

Sportiva a promovat noul Camry in cadrul Super Bowl, in timp ce reprezentantii Microsoft au aratat cu acelasi prilej cum poate ajuta tehnologia lor un baiat de sase ani cu proteze pentru picioare. Chiar si industria modei, cea care "dicteaza" standardele de frumusete in lume si discrimineaza mai mult decat orice alta industrie, foloseste tot mai des manechine cu dizabilitati. In ultimii ani, de la saptamanile modei de la Paris, Londra sau New York nu au lipsit defilarile "diferite", in care vpe podium au urcat persoane cu diferite dizabilitati.

O aparitie surprinzatoare a fost un model cu toate membrele amputate, care a urcat pe podiumul de la Saptamana Modei de la New York in toamna lui 2014. Karen Crespo, in varsta de 31 de ani, din California, a fost invitata sa defileze la prestigiosul eveniment de moda de Carrie Hammer, unul dintre designerii care si-au prezentat colectiile de haine pentru sezonul urmator.

Pornind de la aceste exemple, apare firesc intrebarea: sunt oamenii cu dizabilitati o sursa de inspiratie pentru ceilalti sau eticheta este condescendenta? Cu o inaltime mai mica de un metru, Stella suferea de boala oaselor de sticla (foarte fragile) si se deplasa cu ajutorul unui carucior electric. Ea a vorbit audientei despre un concept bizar, pe care l-a numit "pornografie inspirationala", facand referire la imaginile cu persoane cu dizabilitati care sunt obiectificate in interesul oamenilor sanatosi.

">Ascultati discursul integral AICI

Dizabilitatile au devenit un cliseu hollywoodian, care vorbeste despre reusite, in ciuda sanselor mici de succes.

"Oamenii nu vad cat de complexa este viata oamenilor cu dizabilitati. Ei privesc dizabilitatile intr-o maniera pozitiva, dar eu am o prob... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro