VIDEO Dan Puric, la interviurile FNT: "Ultima citadela care nu a fost daramata este sufletul romanesc"

VIDEO Dan Puric, la interviurile FNT:

Tacerea e un limbaj, si ce nu reusesc sa exprim prin cuvant, incerc sa exprim prin tacere", explica artistul felul cum s-a degradat, din punctul lui de vedere, taranul roman de azi. Vorbind despre moda din televiziunile romanesti, de a filma oameni bolnavi sau cozile de la moaste unde cate o femeie batrana e aratata in prim-plan, artistul spuen: "As propune o tema de discutie, e normal sa filmezi suferinta unui om? Suferinta nu se filmeaza, e lipsa de fair-play, sa filmezi viata intima a unui om, asta e ceva ce ma doare, iar asta e o boala venita de dincolo. "Eu sunt un prestator de servicii artistice", declara artistul, vorbind despre scoala pe care a infiintat-o si care nu este luata in seama de nimeni si nu are niciun sediu. Spectacolul "Suflet romanesc" este o izbucnire de revolta, umor si speranta, o metafora care ridica omul romanesc din mizeria acestei lumi, pentru a-i dezvalui o perspectiva mistica asupra istoriei, de natura sa-l faca sa renasca, o proba de inegalabil talent si o exceptionala virtuozitate in exprimarea artistica.

acum 81 luni (20 Oct 2014)

"Din necesitate am ajuns la "sufletul romanesc", dintr-un act de disperare. Ceea ce propun eu este o trilogie, ca o marturisire", a deschis, luni seara, Dan Puric dialogul in studioul Adevarul Live, in cadrul interviurilor FNT. E un spectacol iubit de public, desi reclama e minimala. Si eu nu am nevoie de impresari.

"Pe de alta parte spectacolul e o durere", mai spune el, "s-a nascut dintr-o durere". Sa fii roman si sa nu te doara conditia romanului de azi, e imposibil. A fi roman azi inseamna a fi doborat de conditia la care a ajuns acest popor."

"Tinerii de azi nici vocatia pacatului n-o mai au, mi-a spus mie un preot. Atunci cand vrei sa cuceresti un popor fara armata, sa-i tai privire spre cer si radacinile", explica artistul care in ultimii ani umple salile de conferinte. "Si e o strategie care se practica de cativa ani in Romania."

"Dedic acest spectacol poporului roman, frumusetii lui interioare necorupte, care intr-o zi il va ajuta sa se refaca. Iubind aceasta frumusete va avea puterea ca odata plecat in lume sa-i tamaduiasca si pe altii", spunea despre acest spectacol actorul Dan Puric, una dintre cele mai active personalitati ale spatiului cultural din Romania.

"Este o strategie de defrisare a poporului roman, s-au scos voievozii din manuale. Tupeu au securestii, de indraznit, indrazneste omul lui Dumnezeu.

Astazi taranul roman nu mai are vocatia pamantului, taranul roman il vinde pe cateva mii de euro. Tacerea e un limbaj, si ce nu reusesc sa exprim prin cuvant, incerc sa exprim prin tacere", explica artistul felul cum s-a degradat, din punctul lui de vedere, taranul roman de azi. In basm, cand Ileana Cosanzeana e rapita de zmeu, toata imparatia sufera... Pentru ca zmeul e o lepra. Si la momentul ala nu aparusera comisiile care vorbesc despre minoritati si apara leprele. Insa taranul roman nu e asa.

"Cand am zis ca ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro