VIDEO Cum va arata Muzeul Comunismului din Romania? Dezbatere la Adevarul Live

VIDEO Cum va arata Muzeul Comunismului din Romania? Dezbatere la Adevarul Live

Memorialul Victimelor Comunismuluisi al Rezistentei de la Sighet, spune chiar Ana Blandiana intr-o ampla prezentare, "nu este mai putin, ci mai mult decat un muzeu, prin centrul de studii el adauga muzeului cercetarea stiintifica (din care, de altfel, s-a nascut si muzeul), departamentul de istorie orala (din arhiva de 6.000 de ore de inregistrari a careia institutia de stocare a memoriei planetei, Hoover Institution, a preluat 2.000), departamentul editorial (cu impozanta serie a Analelor Sighetsi recenta Carte a Mortilor de aproape 1.000 de pagini), expozitiile itinerate in Romania si in strainatate (cea mai importanta dintre ele fiind cea de acum doi ani de la Parlamentul European din Bruxelles).

acum 70 luni (23 Oct 2014)

Ne permitem un exercitiu de imaginatie. Exista fonduri pentru construirea unui muzeu al comunismului si, mai presus de toate, exista interesul autoritatilor.

De fapt, e vorba de o singura intrebare-umbrela: cum sa arate muzeul acesta? Sau cu bibelouri, sticle de sifon si telefoane vechi, din acealea cu roata? Cu "Salutari de pe litoral"?

Irina Hasnas-Hubbard, consultant in design de expozitii, cu un masterat in Fine Arts la Philadelphia si doctorat in muzeografie, si Florentina Nitu, prodecan al Facultatii de Istorie, Universitatea din Bucuresti, au raspuns la aceste intrebari la Adevarul Live.

Florentina Nitu, prodecan al Facultatii de Istorie, Universitatea din Bucuresti (foto dreapta): "Rolul unui muzeu al comunismului in Romania este educativ, trebuie sa ne invete. Trebuie sa asigure o stare de bine. Putem folosi orice fel de spatiu.

Irina Hasnas-Hubbard, consultant in design de expozitii, doctor in muzeografie: "Daca sunt piese originale ale inchisorii, daca sunt conservate, aceste lucruri sunt ca niste bijuterii. Important este ca tineretul sa aiba acces la informatie, pentru ca generatiile care au prins comunismul incep sa se duca. Eu cred ca istoriografia romaneasca este pregatita pentru a da un astfel de muzeu. Proiectul poate fi sprijinit si de catre studentii la Istorie". Trebuie sa pornim de la ceva, sunt mai multe teme. De pilda, decretul care interzicea avortul. Putem incepe un muzeu al comunismului de la oameni. Casa Terorii din Budapesta, muzeu inaugurat in 2001, inspira, dupa cum ii spune si numele, teroare. In cladiera de la bulevardul Andrassy, exista un tanc sovietic, ramas pe teritoriul maghiar de la revolutia din '56. Pe un perete imens pe care sunt fixate 3.200 de portrete ale victimelor comunismului.

In incaperi, sunt derulate imagini cu asasinatele puse la cale de extremistii unguri, secventele cu copiii evrei trimisi in lagarele de con... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro