VIDEO Cum se faceau casele in urma cu o suta de ani. Tinerii care cladesc, in secolul XXI, pereti din lut amestecat cu apa si paie

VIDEO Cum se faceau casele in urma cu o suta de ani. Tinerii care cladesc, in secolul XXI, pereti din lut amestecat cu apa si paie

La Iaz, in Salaj, acolo unde Ligia Bodea, o tanara de 22 de ani, a reconstruit in curtea parintilor un veritabil sat al bunicilor, cu case batranesti salvate sau relocate acolo, se munceste zilele acestea de zor. Din dragoste si respect pentru bunica ei, Ligia a insistat pe langa parinti sa pastreze casa, cu toate comorile existente in ea: tesaturi traditionale confectionate de bunica, obiecte de uz casnic traditionale, la care, ulterior, tanara a adaugat multe alte, adunate de prin podurile vecinilor sau cumparate de la detinatori din satele sau chiar judetele vecine.

acum 90 luni (20 Aug 2015)

La Iaz, in Salaj, acolo unde Ligia Bodea, o tanara de 22 de ani, a reconstruit in curtea parintilor un veritabil sat al bunicilor, cu case batranesti salvate sau relocate acolo, se munceste zilele acestea de zor. "Reteta" este cea folosita de taranii din zona din vechi timpuri si testata in timp: peretii astfel claditi te feresc vara de arsita, iar iarna tin frigul afara.

Tanara proprietara a muzeului etnografic de la Iaz ne spune ca este vorba despre o casa slovaca adusa aici din satul Fagetu. "Am angajat o echipa de mesteri care au demontat casa barna cu barna, au numerotat barnele si le-au recladit.

Povestea casei slovace de la Iaz

Ca o proprietara de muzeu ce se respecta, Ligia a cercetat si istoricul casutei intrata in patrimoniul sau asa ca povesteste, cu mandrie, ca modesta constructie a fost edificata in comuna Halmasd, intre anii 1860 - 1865 de catre Manyur Pavel, cand avea o singura camera, impreuna cu prispa, fiind stramutata ulterior in comuna Plopis.

"Toate aceste informatii le-am aflat de la fostul proprietar, de la care am cumparat casa, Ioan Pisek, nascut in anul 1932. Asa a luat nastere satul Fagetu, aflat pe culmile Muntilor Plopis, la 8 km de Plopis, precum si cele doua catune Dumbrava si Frunti.

Fostul proprietar a cantat la frunza, alaturi de Maria Lataretu

Tanara mai povesteste ca tot de la fostul proprietar al casutei a aflat ca acesta, in vremea in care era soldat in termen in Bucuresti, la Garda Nationala, a ajuns sa cante alaturi de Maria Lataretu. Chiar si in momentul de fata, el este in stare sa cante din frunza sau vocal o melodie in limba slovaca sau romana, la varsta de 84 de ani", ne asigura tanara.

Satul bunicilor, reconstruit in curtea casei Ligiei

Muzeul Ligiei de la Iaz a plecat, in urma cu aproximativ 10 ani, de la casa batraneasca a bunicii ei paterne, pe care parintii copilei ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro