VIDEO Cum s-au descurcat brasovenii cu o ursoaica de 300 kg descoperita pe acoperisul unei cladiri

VIDEO Cum s-au descurcat brasovenii cu o ursoaica de 300 kg descoperita pe acoperisul unei cladiri

Din cate am vazut, la fata locului fusese un angajat de la gradina zoologica, care nu a putut sau nu a avut curajul de a se apropia suficient de urs pentru a efectua tranchilizarea acestuia, iar omul nu trebuie condamnat, intrucat una este sa tranchilizezi un animal aflat in cusca si alta este sa trebuiasca sa te apropii de un animal liber, care nu stii cum poate reactiona mai ales avand in vedere gradul de stres din acel moment, dupa ce fusese haituit prin tot orasul", explica Flavius Barbulescu haosul de la Sibiu.

acum 99 luni (15 Oct 2016)

La Brasov a existat un caz similar in urma cu cativa ani, cand o ursoaica de 300 de kilograme a fost tranchilizata, fara sa fie ucisa. Contactat de Adevarul, director general al Asociatiei "Directia pentru Monitorizarea si Protectia Animalelor" din Brasov, Flavius Barbulescu, omul care a coordonat zeci de astfel de capturari de ursi in mediul urban, pe strazile municipiului Brasov, spune ca intreaga actiune de la Sibiu "a fost un haos total, dandu-se dovada de o totala lipsa de coordonare a factorilor implicati. Si era normal sa se intample asa, avand in vedere ca in Romania nu exista foarte multe persoane specializate in asemenea actiuni, dupa cum trebuie sa remarcam faptul ca nu exista proceduri sau reglementari legale care sa poata fi aplicate in asemenea cazuri".

Barbulescu recunoaste ca trebuia sa aleaga tot timpul intre siguranta cetatenilor si a oamenilor pe care ii coordona sau siguranta si viata ursului, o specie protejata de legislatie, si orice s-ar fi intamplat cu acesta sau cu vreun cetatean de pe strada care ar fi fost atacat ar fi raspuns penal.

"Trebuie sa intelegeti faptul ca, in astfel de situatii, autoritatile se balbaie, tocmai din cauza lipsei unui cadru legal care sa stipuleze foarte clar cine, cum, si in ce fel trebuie sa intervina. Daca este sa luam pe rand autoritatile care au intervenit si la Sibiu, veti vedea ca din punct de vedere legal nu prea aveau ce sa faca, intrucat vanatorii nu au competenta si dreptul de a actiona decat in paduri, nicidecum in mediul urban, Politia, conform legislatiei noastre, nu are competente si nici norme pentru a captura un animal salbatic care goneste prin oras, ei putand doar sa indeparteze populatia din zona. Din cate am vazut, la fata locului fusese un angajat de la gradina zoologica, care nu a putut sau nu a avut curajul de a se apropia suficient de urs pentru a efectua tranchilizarea acestuia, iar omul nu trebuie condamnat, intrucat una este sa tr... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro