VIDEO Cum isi critica Ecaterina Andronescu propriul proiect de modificare a Legii Educatiei

VIDEO Cum isi critica Ecaterina Andronescu propriul proiect de modificare a Legii Educatiei

Cele mai importante declaratii De ce nu este actualizat proiectul de lege? La comisia de invatamant a Senatului, si trebuie sa mentionam ca Senatul este Camera decizionala pentru legislatia de invatamant si vorbim de principala lege a educatiei, exista acest document care este rezultatul trecerii prin procedurile parlamentare a doua legi depuse in Camera deputatilor in 2010 si legi care au parcurs toate aceste proceduri parlamentare. Pe de alta parte, mai trebuie discutat daca ne dorim o lingura lege a educatiei, care sa faca referire la invatamantul preuniversitar, la invatamantul universitar si la statutul personalului din invatamant, sa avem doua legi, o lege a invatamantului preuniversitar si a invatamantului universitar si o lege a statutului personalului din invatamant, sau sa avem trei legi, una a invatamantului preuniversitar, una a invatamantului universitar si una a statutului personalului din invatamant. Nota de la examenul de admitere - 50% din media de admitere Media de admitere se calculeaza astfel: portofoliul educational - 20% (compus din mediile anilor de gimnaziu si alte diplome si activitati extrascolare), media probelor scrise de la Evaluarea Nationala - 30% si nota obtinuta la examenul de admitere - 50%. Mai exact, concursurile de ocupare a posturilor vacante de catre cadrele didactice nu vor mai fi organizate de inspectoratele scolare, ci de unitatile de invatamant, dupa o metodologie elaborata de Ministerul Educatiei. Ora de Religie: Senatorii au uitat sa adauge modificarile aduse chiar de ei articolului neconstitutional Modificarile aduse de Senat la procedura de inscriere la ora de Religie, in urma deciziei Curtii Constitutionale, n-au fost incluse in proiectul de lege. Din proiect lipseste o singura fraza a articolului 18 din Legea 1/2011: "Elevilor apartinand cultelor recunoscute de stat, indiferent de numarul lor, li se asigura dreptul constitutional de a participa la ora de religie, conform confesiunii proprii". "Carta va asigura in Senatul universitar si in procesul de desemnare a rectorului, presedintelui, prorectorilor si cancelarului reprezentarea cadrelor didactice si de cercetare cu o pondere de 75% si reprezentarea studentilor cu o pondere de 25%", se arata in document. De asemenea, proiectul stabileste ca taxele de scolarizare percepute de universitatile de stat studentilor in regim cu taxa nu pot fi mai mici decat 80% din finantarea de baza per student primita de respectivele institutii de la bugetul de stat.

acum 96 luni (2 Jun 2015)

Cele mai importante declaratii

De ce nu este actualizat proiectul de lege? Exista solicitari de mai multa vreme de a schimba lucrurile care nu merg in Legea 1. Daca imi permiteti sa va spun, la comisia de invatamant la senat avem circa 100 de initiative legislative de modificare a legii 1. Culmea, o sa spuneti acum, majoritatea acestor initiative au drept autor pe cei care au sustinut promovarea legii 1, dar care intre timp au constatat ca existe o multime de disfunctionalitati si nu putem sa mergem asa incontinuu acceptand disfunctionalitatile ca fiind ceva care este cat se poate de normal.

La comisia de invatamant a Senatului, si trebuie sa mentionam ca Senatul este Camera decizionala pentru legislatia de invatamant si vorbim de principala lege a educatiei, exista acest document care este rezultatul trecerii prin procedurile parlamentare a doua legi depuse in Camera deputatilor in 2010 si legi care au parcurs toate aceste proceduri parlamentare. Este vorba despre Codul educatiei pe care, impreuna cu sindicatele, cu rectori, cu decani, cu profesori, pe care le-am pus intr-o lege pe care in 2009 am numit-o Codul Educatiei si pe care am depus-o la Parlament.

Acelasi lucru s-a intamplat cu inca o lege care era formata din trei componente: legea invatamantului preuniversitar, legea invatamantului universitar si statutul personalului didactic, si care, cam in acelasi timp, au fost depuse in parlament de reprezentantii Partidului National Liberal.

Legea 1 a fost aprobata prin angajarea raspunderii Guvernului, au ramas aceste doua legi care au parcurs procedurile parlamentare si care la Senat s-au cumulat intr-o lege pe care o aveti acum si cu care ne-am dus in plen. Nicio tara nu sta pe loc si nu sta in expectativa cu o lege din sistemul de invatamant si incearca permanent sa gaseasca solutiile de a-i permite evolutia spre performanta.

Dreptul de initiativa legislat... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro