VIDEO Cum au refacut maramuresenii in cele mai mici detalii o nunta straveche romaneasca

VIDEO Cum au refacut maramuresenii in cele mai mici detalii o nunta straveche romaneasca

Au un colac instrutat, cu naframi, cu , cu obiecte purtate de mireasa si de mire inainte de casatorie", explica Onisor Pop, de la Ansamblul Tiblesul din localitate. Gatitul miresei, la nunta refacuta in Maramures dupa traditia straveche Drumul spre mireasa, "legat" de doua ori Duminica, in ziua nuntii, pregatirile incep inca de la orele amiezii, cand la mireasa acasa se aduna "drustele", cum sunt numite domnisoarele de onoare, pentru a o ajuta pe mirasa sa se "gate", adica sa se imbrace. Si mereau oaminii, fiecare femeie cu barbatu ei lua o fele de palinca (sticla de jumatate de litru, n.r.) de acasa si merea la nunta. Intai facea mnireasa la casa ei (mireasa dadea o masa la ea acasa, n.r.), si-apoi sa ducea de la mnireasa la mnire, cu nanasa si cu mnirele. Totul a venit de la sine, penru ca din cei care au participat, mai bine de jumatate au prins nuntile de alta data si stiau exact cum se intampla", a mai spus Nicolaie Burzo.

acum 38 luni (31 Jul 2017)

Desi a fost o nunta regizata, localnicii nu au repetat absolut nimic, pentru ca majoritatea stiau de la buncii lor cum se petrece in mod firesc acest eveniment important. De la "gatatul miresii" si pana la petrecerea care a incheiat evenimentul, totul a fost reconstituit asa cum cere traditia.

Evenimentul incepe inca de sambata, cand chematorii se duc prin sat si vestesc nunta. "Ei intra din casa-n casa si fac invitatia la nunta, in versuri. Au un colac instrutat, cu naframi, cu , cu obiecte purtate de mireasa si de mire inainte de casatorie", explica Onisor Pop, de la Ansamblul Tiblesul din localitate.

Chematorii intra in casele satenilor si fac invitatia in versuri, dupa cum mai arata el: "tanarul nost' imparat, dimineata s-o sculat si pe fata s-o spalat. Si ne-o trimas pa noi doi, sa vinim la dumneavosta, sa va chemam la nunta noasta. La un scaun de hodina, la on pahar de bautura, la mai multa voie buna. Sa nu credet' ca suntem niste cealai, niste pravalai, c-avem semne-mparatesti, precum si dumenavoasta vedet'. Avem colac de grau frumos, ca si fata lui Cristos. Avem naframa de matasa, cum poarta si cinstita mnireasa. Avem strut' de busuioc, cum poarta si cinstitu' mnire-n clop. Sa nu facet' sa nu vinit', c-avet' fete si ficiori si voi fi trabuitori".

In sambata dinaintea nuntii, stegarii, adica prietenii mirelui, se aduna la el acasa unde pregatesc steagul de nunta. Aici are loc un fel de petrecere a burlacilor, insa viitoarea mireasa este si ea prezenta, la un moment dat. "Se adunau la mire acasa si faceau steagul si faceau jocul steagului. Juca mnirele doua-trei jocuri, dupa care era adusa si mireasa", explica primarul Nicolaie Burzo. Gatitul miresei, la nunta refacuta in Maramures dupa traditia straveche

Drumul spre mireasa, "legat" de doua ori

Duminica, in ziua nuntii, pregatirile incep inca de la orele amiezii, cand la mireasa acasa se a... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro