VIDEO Cum a renascut ARO la Iasi. Legendarul automobil romanesc, pregatit de productia in serie

VIDEO Cum a renascut ARO la Iasi. Legendarul automobil romanesc, pregatit de productia in serie

Opt studenti in an terminal la Facultatea de Mecanica din cadrul Universtitatii Tehnice "Gheorghe Asachi" din Iasi au luat nota 10 la licenta, unde au prezentat proiectul unui model "retusat" al automobilului de teren romanesc ARO. Noul iARO, autoturismul proiectat la Iasi de un grup de studenti la Facultatea de Mecanica Masina are componente de Jeep, Toyota, Nissan, dar componente precum motorul si sasiul sunt de la penultimul model produs de uzinele ARO, cel numit 244.

acum 60 luni (10 Jul 2015)

Opt studenti in an terminal la Facultatea de Mecanica din cadrul Universtitatii Tehnice "Gheorghe Asachi" din Iasi au luat nota 10 la licenta, unde au prezentat proiectul unui model "retusat" al automobilului de teren romanesc ARO. Masina construita piesa cu piesa timp de un an si jumatate in curtea unei case din cartierul iesean Bucium a fost numita iARO Camarad si se afla in curs de omologare.

Ideea realizarii prototipului a pornit dupa un concurs de proiecte desfasurat la inceputul anului 2013 si intitulat "ARO Revolution". 24 de masteranzi, studenti sau elevi din toata tara pasionati de design si de mecanica au participat la concursul care si-a propus reinvierea celebrului brand auto romanesc.

Ulterior, un grup de 40 de studenti a pornit la punerea in practica a designului castigator, drum care s-a dovedit extrem de anevoios. Majoritatea au renuntat pe traseu, in final ajungand sa mai traga cu dintii de proiect patru studenti, coordonati de profesorul Adrian Sachelarie. A trebuit sa improvizam mult, in ultimele luni am muncit cate 15-16 ore zilnic pentru a-l termina pana la licenta", a precizat Gabriel Calancea, liderul echipe de studenti. Noul iARO, autoturismul proiectat la Iasi de un grup de studenti la Facultatea de Mecanica

Masina are componente de Jeep, Toyota, Nissan, dar componente precum motorul si sasiul sunt de la penultimul model produs de uzinele ARO, cel numit 244. Motorul de 2,4 litri are, in principiu, 110 cai putere, dar studentii vor sa-l aduca, in perioada urmatoare, pana la 150 de CP. "Este putin mai grea decat modelul 244, dupa care am lucrat, pentru ca si ampatamentul este mai mare, insa este extrem de fiabila. Am incarcat partea din spate, deoarece este conceput ca si pick-up, cu 1.000 de kilograme si abia a coborat suspensia, cu 1 centimetru", a explicat profesorul Sachelarie. Cum suna motorul noului iARO conceput la Iasi

Cei care au lucrat la proiect nu au fac... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro