VIDEO Cum a disparut un sat intreg de pe harta Romaniei in 1981. Imagini de arhiva despre o catastrofa naturala rara

VIDEO Cum a disparut un sat intreg de pe harta Romaniei in 1981. Imagini de arhiva despre o catastrofa naturala rara

Marile alunecari de teren din anii 1970 si 1981 din zona Vrancea au dus la stergerea de pe harta a unei localitati intregi. A venit si armata pentru a ajuta la restabilirea circulatiei, au venit reporterii de la radio si televiziune, printre care si cunoscutul realizator de televiziune Aristide Buhoiu, care a transmis reportaje privind alunecarile de teren si consecintele acestora, iar satul Lacul lui Baban a devenit sat in dezafectare, perspectivele sale de dezvoltare fiind limitate", arata autorii monografiei.

acum 91 luni (23 Feb 2017)

Marile alunecari de teren din anii 1970 si 1981 din zona Vrancea au dus la stergerea de pe harta a unei localitati intregi.

Constantin Balaci, corespondent al Televiziunii Romane intre anii 1959 si 1989, a surprins pe pelicula de 16 milimetri momentele dramatice prin care au trecut locuitorii acelei comunitati in anul 1981 si a ramas profund impresionat de optimismul acelor oameni care si-au pierdut agoniseala de-o viata. Oamenii erau atat de optimisti ca o vor lua de la capat, ceea ce s-a si intamplat.

Dupa alunecarile de teren, Lacul lui Baban a fost declarat "sat in dezafectare" s-a schimbat numele comunei in Gura Calitei precum si resedinta comunei in satul Gura Calitei.

Foarte multi locuitori din aceasta zona s-au refugiat in comuna Dumbraveni, mai ales dupa alunecarile de teren din anul 1981, care practic au marcat desfiintarea unui sat - Balanesti, care in 1977 numara 34 de familii.

Alunecarile de teren au afectat si satele Dealul Lung si Lacul lui Baban, de unde au plecat de asemenea mai multe familii, stabilindu-si domiciliul si intemeindu-si gospodarii fie in Dumbraveni, sau la Gugesti, unde au intemeiat chiar un catun al comunei numit Satul Nou.

"In anul 1969, s-a dat in folosinta noul local al Primariei, dar la scurt timp dupa inaugurarea sa au avut loc marile alunecari de teren din 1970, care l-au afectat, determinand mutarea sediului primariei in casele fostului proprietar Misu Bogdan din Gura Calitei, schimbandu-se atat satul de resedinta al comunei cat si denumirea acesteia. Aceasta situatie a afectat foarte mult o parte a cetatenilor din satul Lacu lui Baban, care se mandreau cu vechimea comunei lor si care considerau pripita si nejustificata atat demolarea localului primariei, afectat doar partial de alunecari cat si schimbarea resedintei comunei. Aceste alunecari de teren din mai 1970 au dus si la avarierea noului local de scoala dat in fol... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro