VIDEO Cum a disparut in trei ani o perdea de 20.000 de salcami plantati la marginea drumului. "I-au mancat animalele satenilor"
Zeci de localnici si elevi au fost mobilizati in primavara anului 2014 pentru a planta 20.000 de puieti de salcam si gladita pe marginea drumului intre satele buzoiene Balaia si Salcioara. 95% din puieti au fost devorati de animale La trei ani de la plantarea puietilor de salcam si gladita, liziera a ajuns doar o ramasita.
Zeci de localnici si elevi au fost mobilizati in primavara anului 2014 pentru a planta 20.000 de puieti de salcam si gladita pe marginea drumului intre satele buzoiene Balaia si Salcioara.
Liziera urma sa protejeze soseaua de viscol intr-una dintre zonele din Romania cel mai grav afectate de intemperii naturale in cursul iernii.
Actiunea de plantare, cu puieti donati de Directia Silvica Buzau, a durat patru zile. Perdeaua de arbori a avut cativa metri latime si s-a intins pe o lungime de 4 kilometri.
"A fost un eveniment deosebit la care au participat 200 de persoane.
95% din puieti au fost devorati de animale
La trei ani de la plantarea puietilor de salcam si gladita, liziera a ajuns doar o ramasita. Lasate supravegheate, au patruns dincolo de gardul de sarma ghimpata. Mai mult, o parte din gard a fost distrus intentionat de ciobanii si vacarii, acuza primarul din Smeeni.
S-a irosit material saditor in valoare de aproximativ 10.000 de lei, asa cum a calculat primarul costul pe piata al puietilor. "Dincoace de liziera erau niste tarusi din fag, la 1 metru si 20 intre ei. Erau patru randuri de sarma ghimpata legati de stalpii aia. Intr-un singur loc au mai ramas pomisori din plantatia facuta pe patru randuri si o lungime de 4 kilometri, in nordul localitatii Smeeni", adauga primarul din Smeeni.
Ionut, un cioban tanar pe care l-am gasit foarte aproape de terenul care urma sa devina liziera, se jura ca nu si-a lasat oile printre copaci.
Un singur palc a supravietuit
Primarul sustine ca a instiintat de nenumarate ori atat politia, cat si crescatorii de animale din zona, cu privire la protejarea plantatiei.
"Aici, zapezile se pun mari si am zis si noi ca scapam de troiene daca se fac copacii mai mari, fiindca padurea aduce ploi si tine zapezile departe. Au distrus cu oi... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro