VIDEO Cum a ajuns arhitecta Anca Petrescu sa-i indeplineasca lui Ceausescu cel mai grotesc moft: Casa Poporului

VIDEO Cum a ajuns arhitecta Anca Petrescu sa-i indeplineasca lui Ceausescu cel mai grotesc moft: Casa Poporului

Dintre toate proiectele prezentate atunci, unul singur l-a impresionat pe Nicolae Ceausescu: cel realizat de catre Anca Petrescu, care avea si o tema interesanta de licenta: dealul pe care urma sa fie construita Casa Poporului. Casa Poporului nu e terminata In 2013, atunci cand reporterii "Adevarul" au stat de vorba cu Anca Petrescu in biroul ei din Casa Poporului, arhitecta povestea ca uriasa constructie nu e terminata din cauza faptului ca "nu se gaseste finantarea necesara".

acum 106 luni (13 Apr 2015)

In luna martie a anului 1949, la Sighisoara se nastea cea care avea sa ramana in istoria Romaniei: Anca Petrescu. A absolvit in anul 1973 Institutul de Arhitectura Ion Mincu, fara sa isi inchipui ca numele ei urma sa fie cunoscut de o lumea intreaga.

Cum a ajuns sa realizeze proiectul Casei Poporului

In anul 1977, Romania era zguduita puternic de cutremur. Asa a ajuns sa organizeze un concurs la care au participat 17 colective de arhitecti. Printre acestia se numara si Anca Petrecu care povestea in 2013, pentru Adevarul, ca nu s-a gandit nicio clipa ca ea ar putea sa ajunga sa castige. Dintre toate proiectele prezentate atunci, unul singur l-a impresionat pe Nicolae Ceausescu: cel realizat de catre Anca Petrescu, care avea si o tema interesanta de licenta: dealul pe care urma sa fie construita Casa Poporului.

Cum se muncea pe cel mai mare santier al tarii

Pentru a fi ridicata constructia grandioasa din inima Bucurestiului, circa 20.000 de oameni au muncit timp de sapte ani, in trei schimburi. In comparatie cu muncitorii de pe santier, arhitectii erau platiti mult mai prost, insa toti erau rasplatiti cu aceeasi suma. Era suficient sa fii unul dintre arhitectii care lucrau pe santier, alaturi de Anca Petrescu, ca sa fii platit cu aceasi suma care ii era oferita si ei.

Casa Poporului nu e terminata

In 2013, atunci cand reporterii "Adevarul" au stat de vorba cu Anca Petrescu in biroul ei din Casa Poporului, arhitecta povestea ca uriasa constructie nu e terminata din cauza faptului ca "nu se gaseste finantarea necesara". Dupa saptamani intregi de coma, Anca Petrescu a pierdut lupta cu viata. Use original playerEpoca de Aur - Inaugurare - Casa Poporului - Bulevardul Victoria Socialismului - Bucuresti RomaniaBy s0001arYouTube360p ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro