VIDEO Cubul si omul, in deschiderea FNT. "Hamlet/Collage" sau cum se scurge visul in realitate

VIDEO Cubul si omul, in deschiderea FNT.

Nebunia este reliefata prin doua aspecte: cel al actorului care, in mod fundamental, este Hamlet, dar care devine si celelalte personaje, respectiv prin cel al cubului care infatiseaza la inceput, printre scene, la un moment dat, si la final, o celula de azil de nebuni. Cu o medie de 9 spectacole pe zi, cu 91 de reprezentatii in cele 11 zile de Festival, cu cele 7 expozitii la care se adauga 25 de lansari de carte si doua productii proprii ale FNT, editia din acest an este cea mai ampla din istoria acestui fenomen cultural.

acum 61 luni (21 Oct 2017)

Regizorul canadian Robert Lepage a reusit sa redea timp de doua ore, o stare de vis in sensul cel mai propriu posibil cand vorbim despre un concept precum visul.

Personajele lui Shakespeare se desfasoara intr-un cub deschis care, de la scena la scena, de la personaj la personaj, se invarte, moment in care descorul se metamorfozeaza complet. Scenograful Carl Fillion a imaginat acest spatiu, iar Lionel Arnould s-a ocupat de proiectiile video si de imagini, spectacolul fiind in primul si primul rand o demonstratie de forta a imaginii sau a felului in care visul poate aluneca, se poate scurge in realitate. Atmosfera feerica este completata de sunetele si muzica de care s-a ocupat Josue Beaucage, care induc starea de neliniste si de imprevizibil specifice visului.

Frumusete si umor prin tehnologie

Probabil ca una dintre cele mai frumoase si mai tulburatoare scene este cea in care moare Ofelia (foto: dreapta) caci acolo este apogeul imbinarii perfecte realizate de echipa spectacolului intre miscare scenica, imagine si sunet. O alta gluma este ca lui Polonius ii suna adesea un ceas in buzunar, iar felul in care sfarseste este din cauza acestuia.Astfel, Lepage a avut grija ca lui Polonius sa ii sune ceasul si la propriu si la figurat. 12 personaje se zbat in acelasi actor care, cu aceeasi dedicare, le adaposteste in el si care alearga neobosit de pe o latura a cubului pe alta, dintr-o deschizatura a sa in alta, intr-un vis geometric shakesperian.

Nebunia este reliefata prin doua aspecte: cel al actorului care, in mod fundamental, este Hamlet, dar care devine si celelalte personaje, respectiv prin cel al cubului care infatiseaza la inceput, printre scene, la un moment dat, si la final, o celula de azil de nebuni.

Utilizarea tehnologiei isi aduce in mod clar aportul la aparitia unor scene memorabile, precum cea in care Hamlet se adreseaza lui Rosencrantz s... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro