VIDEO Cronica unei sinucideri asistate. Despre reeducarea prin tortura si "Experimentul Pitesti", la Adevarul Live

VIDEO Cronica unei sinucideri asistate. Despre reeducarea prin tortura si

Din 1949 pana in 1952, in inchisoarea de la Pitesti s-au intamplat lucruri greu de imaginat pentru oricine are frica lui Dumnezeu. Despre dramele fostilor detinuti de la Pitesti, despre cumplitul tablou al suferintei si despre urmarile unuia dintre cele mai negre episoade din istoria Romaniei, am vorbit, la Adevarul Live, cu istoricul Alin Muresan (foto dreapta), care a studiat ororile petrecute la inchisoarea de la Pitesti, a stat de vorba cu fosti detinuti politic si apoi le-a rescris povestile. De la un punct incolo a fost, insa, o impletire intre ordinele Securitatii - spun generic "Securitate" - si incurajarea fara limita a detinutilor-colaboratori pentru a scoate cat mai multe informatii de la alti detinuti, indiferent de mijloacele folosite.

acum 72 luni (2 Oct 2014)

Din 1949 pana in 1952, in inchisoarea de la Pitesti s-au intamplat lucruri greu de imaginat pentru oricine are frica lui Dumnezeu.

Ceea ce urmeaza nu este o nascocire jurnalistica. E o zi din viata unui puscarias la Pitesti, locul in care tortura inseamna viata cotidiana.

E inceput de aprilie, 1951, la inchisoarea Pitesti. In lingurita pe care-o tine in mana un fost student la Teologie sunt murdarii omenesti stranse din tineta. "Misticii" sunt pusi sa huleasca vorbe josnice in loc de Prohod, sa se tarasca in genunchi, sa sarute statuia blestemata si sa necinsteasca Sfanta Taina a Impartasaniei cu lingurita studentului. E Saptamana Mare, e o alta saptamana a patimilor la inchisoarea din Pitesti. Nu ranile dor cel mai rau acum, desi dor si ele. "Cu tine mai am de lucru. Dar de fier sa fii, si tot te vei topi."

Despre dramele fostilor detinuti de la Pitesti, despre cumplitul tablou al suferintei si despre urmarile unuia dintre cele mai negre episoade din istoria Romaniei, am vorbit, la Adevarul Live, cu istoricul Alin Muresan (foto dreapta), care a studiat ororile petrecute la inchisoarea de la Pitesti, a stat de vorba cu fosti detinuti politic si apoi le-a rescris povestile. Le-a adunat in volumul "Cronica unei sinucideri asistate" si in filmul documentar "Demascarea" (regizat de Nicolae Margineanu). Este si fondatorul Centrului de Studii in Istorie Contemporana.

Istoricul Alin Muresan, despre filmul "Demascarea":

Publicul a fost mult mai interesat decat ma asteptam. L-am facut cu un buget mic, cu gandul sa apara doar pe DVD, la un pret foarte mic pentru a ajunge la cat mai multi oameni.

De ce Pitesti?

Alin Muresan: La sfarsitul anului 1948, regimul a impartit detinutii politic pe categorii si "le-a dat in grija" cate o inchisoare. Cum se stie ca la Sighet au fost intemnitati fostii demnitari, la Targsor era... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro