VIDEO Colorantul facut din gandaci care se gaseste in mii de tipuri de cosmetice si de alimente consumate de romani

VIDEO Colorantul facut din gandaci care se gaseste in mii de tipuri de cosmetice si de alimente consumate de romani

Probabil ca nu o data v-ati intrebat cum reusesc producatorii de cosmetice si de alimente sa obtina nuante asa de frumoase de rosu si, totusi, sa nu foloseasca coloranti de sinteza. Produsele alimentare in care acest aditiv este prezent in marea majoritate a cazurilor sunt: iaurturi cu fructe, mezeluri, pateuri, bomboane, serbet, inghetata, produse de cofetarie, suc de grapefruit, suc de portocale si capsuni, sucuri din fructe tropicale, suc de rodie, bauturi energizante, guma de mestecat si altele.

acum 26 luni (9 Jun 2017)

Probabil ca nu o data v-ati intrebat cum reusesc producatorii de cosmetice si de alimente sa obtina nuante asa de frumoase de rosu si, totusi, sa nu foloseasca coloranti de sinteza.

Este bine de stiut ca in peste 50% din preparatele din carne comercializate la nivel mondial colorantul de baza este carminul, un produs de un rosu stralucitor produs din...

Carminul se regaseste si in sute de marci de produse cosmetice, in special in rujuri, fiind preferat mai ales deoarece produsul cosmetic poate fi prezentat publicului in strategia de marketing ca fiind ecologic.

Este interesant de retinut ca desi in principal este o vopsea rosie, carminul se gaseste, in diferite gramaje si amestecuri, in multe alimente care sunt roz sau violet.

Potrivit clasificarii intocmite de Organizatia Mondiala a Sanatatii si de Agentia Mondiala a Alimentelor, produsul amintit este considerat un aditiv alimentar natural.

Asa arata un gandac cosenila strivit FOTO bugguide.net

Pentru a obtine produsul final, aceasta solutie de acid carminic este apoi tratata in laborator cu substante pe baza de aluminiu. Aproximativ 70.000 insecte sunt necesare pentru a face 250 de grame de carmin pur, insa acesta se gaseste la comercializare in amestec cu substante de "suport", in special amidon, pentru ca este foarte greu de dozat in stare pura. Desi au fost raportate destul de multe cazuri de reactii alergice la acest aditiv, utilizarea acestuia nu este interzisa in UE, ci doar restrictionata in cazul unor produse.

Medicul pediatru Iulian Iordache este de parere ca produsul trebuie evitat in alimentatia copiilor, pentru ca poate produce hiperactivitate si deficiente de concentrare. "De asemenea, poate produce astm, alergii, rinite si alte afectiuni asemanatoare, ba chiar exista in literatura de specialitate si cazuri in care carminul a fost raspunzat... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro