VIDEO Clasa I fara Abecedar. Ce solutii au gasit dascalii pentru a le preda totusi elevilor romana si matematica

VIDEO Clasa I fara Abecedar. Ce solutii au gasit dascalii pentru a le preda totusi elevilor romana si matematica

Lipsa manualelor scolare le pune mari probleme invatatorilor de la clasele I si a II-a, care in acest moment sunt nevoiti sa se foloseasca de fise de lucru redactate de ei si apoi xeroxate pentru a lucra cu elevii. Aceasta preda in sistemul de invatamant de 24 de ani si spune ca momente comparabil de dificile au fost atunci cand s-a schimbat prima data Legea Educatiei, dupa 1989, si cand au fost introduse auxiliarele la clasa, insa nu s-a mai confruntat pana acum cu o lipsa de materiale didactice. Pentru fise avem nevoie de imprimanta, de hartie, de toner, lucruri de care nu ducem lipsa in aceasta scoala, insa imi pun intrebarea, ce fac colegele mele din mediu rural, care predau intr-un sat uitat de lume? Mai exact, luni, Ministerul Educatiei anunta ca a fost finalizata procedura de reevaluare a ofertelor de manuale pentru clasele I si a II-a, tinand cont de decizia Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor, in timp ce Federatia Editorilor continua sa reclame fraudarea licitatiei, in favoarea castigatorilor initiali.

acum 108 luni (23 Sep 2014)

Lipsa manualelor scolare le pune mari probleme invatatorilor de la clasele I si a II-a, care in acest moment sunt nevoiti sa se foloseasca de fise de lucru redactate de ei si apoi xeroxate pentru a lucra cu elevii.

Asta pentru ca la clasa I, spre exemplu, elevii nu sunt obligati sa returneze manualele la sfarsitul anului scolar, motiv pentru care scolile nu le au in depozite. La Scoala Gimnaziala "Ion Heliade Radulescu" din Capitala, spre exemplu, invatatorii i-au rugat pe elevii mai mari sa doneze manualele vechi de clasa I colegilor lor mai mici. "I-am rugat pe parinti sa le aduca macar sub forma de imprumut ", explica invatatoarea Mariana Ionita, de la "I. Aceasta preda la clasa a II-a si spune ca elevii ii intreaba pe invatatori de la inceputul anului scolar, unde sunt manualele lor. Aici copiii vin la ore cu uniforma scolii, in carouri albastre si rosii si cu un ecuson cusut de hainute. Sunt mari amatori de rechizite - creioane colorate, tot felul de pixuri, stilouri, penare de plus, penare cu Barbie, ghiozdane cu desene animate pictate pe ele si desigur, adora cartile, in special cele cu desene colorate si jocuri. In locul cartilor insa, ei citesc de pe fisele pe care le primesc de la invatatoare si exerseaza scrisul caligrafic pe caiete. Un baietel isi deseneaza caietul cu numele lui pe el si una dintre fetite deseneaza, cu markerul, conturul unei carti pe care scrie cu litere de tipar "ABECEDAR". Deocamdata ne-am organizat cu fisele de lucru, vom avea si auxiliare scolare in octombrie si vom cauta textele necesare pentru predarea literelor. Aceasta preda in sistemul de invatamant de 24 de ani si spune ca momente comparabil de dificile au fost atunci cand s-a schimbat prima data Legea Educatiei, dupa 1989, si cand au fost introduse auxiliarele la clasa, insa nu s-a mai confruntat pana acum cu o lipsa de materiale didactice.

Vechile manuale, utilizate doar pentru texte

Invatatorii p... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro