VIDEO Cea mai frumoasa traditie romaneasca. Junii brasoveni chiar se insoara cu fetele scoase la dans de Rusalii

VIDEO Cea mai frumoasa traditie romaneasca. Junii brasoveni chiar se insoara cu fetele scoase la dans de Rusalii

Dupa ce flacaii s-au adunat la "Crucea din Pajistea Mare" si au aruncat de cate trei ori cu buzduganul, elementul reprezentativ al cetelor si un moment in care junii isi arata indemanarea, apoi au plecat dupa junitele impodobite in straie de sarbatoare. Nucii au un dublu simbol: nu doar de stabilitate, prin faptul ca stabilizeaza terenul, dar si prin faptul ca rodesc si imi doresc sa fie cat mai multe generatii sa se bucure de fructele acestor pomi.

acum 94 luni (31 May 2015)

Dupa ce flacaii s-au adunat la "Crucea din Pajistea Mare" si au aruncat de cate trei ori cu buzduganul, elementul reprezentativ al cetelor si un moment in care junii isi arata indemanarea, apoi au plecat dupa junitele impodobite in straie de sarbatoare. Fiecare june a venit insotit de fata, a inconjurat bradul din mica piata de trei ori, dupa care cu totii s-au prins in traditionala hora. Cei mai frumosi juni tineri

Cu un subiectivism evident din partea reporterului, Alexandra Plenci si Cosmin Spatariu sunt cel mai frumos cuplu iesit la joc in acest an. eu cred ca aceasta traditie a junilor tineri va avea viitor, pentru ca am vazut foarte multi copii de 8-9 ani care dansau si care sunt incantati de traditiile noastre.

Mai zgarcit la vorba, asa cum ii sta bine unui scheian, Cosmin ne spune ca nu crede ca este o coincidenta faptul ca si-a intalnit aleasa inimii la evenimentele traditionale ale junilor. Poate ca sunt mai putini ca in anii trecuti, dar sunt, iar noi, generatia noastra, si ei, la randul lor, vor pastra traditiile junilor", este convins tanarul brasovean.

O traditie straveche

Vataful (seful) junilor tineri, Florin Luca, ne-a dezvaluit faptul ca jocul din Vroiste era un mod de a "curta" oficial fetele de catre juni. "Nu este vorba de o simpla sarbatoare campeneasca, pentru ca de cele mai multe ori fetele invitate la dans se casatoresc cu flacaul care le-a fost partener. Din pacate, traditia devine mai greu de pastrat in zilele noastre, pentru ca nu mai vin generatii din spate. In prezent sunt mai multe fete decat baieti, iar cei din ceata junilor tneri au crescut si fac parte acum din alte grupari ale junilor brasoveni", a precizat Luca.

Junii batrani, cei care sunt organizatorii evenimentului, spun ca acest eveniment este unul de referinta pentru comunitatea din Schei. Seful junilor batrani, Mircea Rasnoveanu, ne-a marturisit ca, ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro