VIDEO Ce indicii contine filmarea cu romanul rapit in Burkina Faso. Interpretarea expertilor

VIDEO Ce indicii contine filmarea cu romanul rapit in Burkina Faso. Interpretarea expertilor

O analiza mai atenta a video-ului cu romanul Iulian Ghergut rapit in Burkina Faso arata ca barbatul este infricosat si ca este supravegheat de cineva care urmareste ca ostaticul sa recite exact ceea ce i s-a spus sa vorbeasca in fata camerei, spune psihologul Mihai Copaceanu. "Problema este ca daca se face mai multa reclama cazului, pretul de rascumparare creste, de aceea rapitorii au postat acele video-uri, ca sa creeze isterie publica si sa ajunga pe agenda publica, deci sa forteze guvernul sa plateasca un pret mai mare. De obicei, in astfel de cazuri, daca ostaticul lucra la o firma mare din zona, atunci firma are tot interesul sa ajute la recuperarea muncitorului si pentru a nu avea probleme pe viitor cu angajarea de forta de munca in zona respectiva", a explicat sociologul.

acum 93 luni (2 Sep 2015)

O analiza mai atenta a video-ului cu romanul Iulian Ghergut rapit in Burkina Faso arata ca barbatul este infricosat si ca este supravegheat de cineva care urmareste ca ostaticul sa recite exact ceea ce i s-a spus sa vorbeasca in fata camerei, spune psihologul Mihai Copaceanu. Expertul a explicat pentru Adevarul" cum se pot citi semnalele subtile din video-ul in care romanul, rapit in data de 4 aprilie 2015 de gruparea Al-Mourabitoune, cere ajutorul statului si al parintilor sai, pentru a fi salvat.

"Dupa semne, e clar ca a fost silit sa spuna ceea ce a spus si faptul ca privea in sus era clar un semn ca cineva il supraveghea din directia respectiva. La un moment dat si-a muscat buza, ceea ce arata ca ii este teama sa nu greseasca ceva, sa nu faca o miscare care poate sa-l coste viata. Privea in sus in mod repetat ca sa se asigure ca a spus corect ceea ce trebuia sa spuna, urmarea sa citeasca orice actiune amenintatoare. Omul acesta se afla intr-o stare tensionata de frica exceptionala care se trage dintr-o situatie imprevizibila de risc extrem. Gandul mortii il macina zi si noapte de patru luni de zile, iar riscul sa dezvolte PTSD (stres post-traumatic) e foarte mare. Cand te afli intr-o astfel de situatie, nu ai cum sa te detasezi, nici cel mai pregatit calugar budist nu ar putea sa-si induca liniste psihica prin meditatie, nu intr-o astfel de situatie", spune Mihai Copaceanu.

Care sunt scenariile privind ostaticul roman

Situatia in care se afla ostaticul roman ar putea avea trei consecinte, spune expertul in politica externa si drept international Bogdan Ivanel, cercetator la Institutul de Stiinte Politice din Paris (Institut d'etudes politiques de Paris). In primul rand, pentru rapitori, luarea de ostatici reprezinta o sursa de bani, fiind principala modalitate de finantare a acestor grupari teroriste.

"Problema este ca daca se face mai multa reclama cazului, pretu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro