VIDEO Castelul Peles, intr-o avansata stare de degradare. Terase sprijinite cu proptele, mucegai gros pe marmura de Carrara, plus balcoane subrede

VIDEO Castelul Peles, intr-o avansata stare de degradare. Terase sprijinite cu proptele, mucegai gros pe marmura de Carrara, plus balcoane subrede

Intr-o stare similara se afla si peretii exteriori ai castelului, unde tencuiala a fost distrusa de inflitratii, iar balcoanele si ornamentele din jurul acestora au fost macinate de intemperii. Statuile din marmura de Carrara si decoratiunile din piatra aflate pe terasele exterioare ale Castelului Peles sunt si ele afectate de un strat gros de mucegai, iar la unele au aparut deja fisuri sau bucati lipsa, distruse de vreme sau chiar de turisti.

acum 9 luni (13 Mar 2018)

Intr-o stare similara se afla si peretii exteriori ai castelului, unde tencuiala a fost distrusa de inflitratii, iar balcoanele si ornamentele din jurul acestora au fost macinate de intemperii.

Pentru ca turistii sa nu fie expusi pericolului iminent al prabusirii unor bucati din zid, balcoanele de pe fatada pricipala au fost imbracate in plase de protectie, iar cele din zona unde vizitatorii nu au acces au fost protejate cu bucati din tabla sau plexiglas.

Statuile din marmura de Carrara si decoratiunile din piatra aflate pe terasele exterioare ale Castelului Peles sunt si ele afectate de un strat gros de mucegai, iar la unele au aparut deja fisuri sau bucati lipsa, distruse de vreme sau chiar de turisti.

Balcoanele castelului Peles in pericol de prabusire FOTO Diana Frincu

Mircea Hortopan, directorul de patrimoniu al Muzeului Peles a explicat ca degradarea castelului s-a accentuat odata cu taierea padurilor din partea de Nord a domeniului regal. In plus, Hortopan a precizat ca o mare parte din vina o poarta chiar arhitectii castelului care nu au tinut cont de clima umeda din Sinaia atunci cand au proiectat resedinta de vara a familiei regale. Mai mult, de o luna de zile centrala termica a castelului s-a defectat, astfel ca elementele de patrimoniu din interior sunt expuse umiditatii, cel mai mare dusman al obiectelor din materiale organice (lemn si textile).

Tencuiala de pe fatada castelului Peles, degradata de infiltratii FOTO Diana Frincu

"Castelul Peles ar trebui in primul rand sa beneficieze de o expertiza generala si apoi de un proiect general de restaurare. Pelesul dar si Pelisorul au fost concepute si construite ca resedinte de vara fara ca arhitectii si constructorii sa tina foarte mult cont de clima de la Sinaia. Urgenta o reprezinta terasele de nord ale castelului care sufera si din cauza taierilor de padure de la Nordul Ca... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro