VIDEO Cand se prepara turtele cu julfa. Semnificatia aparte a acestui desert special pregatit in casele romanilor

VIDEO Cand se prepara turtele cu julfa. Semnificatia aparte a acestui desert special pregatit in casele romanilor

Turtele cu julfa, denumite si Turte de Craciun, dar si "Pelincile Domnului" ori "Scutecele Domnului" se coc cu cateva zile inainte de Ajun dintr-un aluat facut doar cu apa, sare si faina. "Se mai cheama si si asta se leaga de legenda cum ca Maica Domnului isi cauta loc sa nasca si aveam nevoie de scutece pentru Mantuitorul Hristos si de aici aceasta denumire", completeaza etnograful iesean.

acum 31 luni (19 Dec 2017)

In ultima saptamana din Postul Craciunului, pe langa pregatirea bucatelor pentru masa de Sarbatori se coc si turtele pentru un desert special, care e servit in ajunul Nasterii Domnului. Turtele cu julfa, denumite si Turte de Craciun, dar si "Pelincile Domnului" ori "Scutecele Domnului" se coc cu cateva zile inainte de Ajun dintr-un aluat facut doar cu apa, sare si faina.

"Aceasta turta este realizata din aluat nedospit, spre deosebire de copturile rituale din zilele Craciunului, precum colaci si cozonac. In primul rand, turtele se coc cu cateva zile inainte si trebuie lasate sa se usuce foarte bine.

Cei care pastreaza traditia spun ca pentru o turta se folosesc pana la 25 de foi de aluat insiropate cu apa indulcita cu miere sau cu zahar. In ziua de Ajun, foile acestea se umplu cu julfa, care este o compozitie de seminte de canepa pisata si fiarta.

* Sursa video viziteazaneamt.ro

"Pentru ca se face atat de greu este o forma de asumare a gospodinei, pentru ca, in trecut, femeia pregatea aceasta turta si tot ce tinea de alimentatia rituala de Craciun si Anul Nou. Asa cum la Pasti se picteaza oua si se cheama sau , si isi asuma patimile Mantuitorului, in cazul de fata isi asuma chinurile unei nasteri.

Traditia se mai pastreaz in zonele izolate, in satele din Botosani, Neamt si Bucovina, dar si in Basarabia. "Se mai cheama si si asta se leaga de legenda cum ca Maica Domnului isi cauta loc sa nasca si aveam nevoie de scutece pentru Mantuitorul Hristos si de aici aceasta denumire", completeaza etnograful iesean.

Citeste si:

FOTO Imagini inedite cu alaiurile de sarbatori care au colindat pe strazile Iasiului ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro