VIDEO Blestemul aurului. Ce a ramas din Treptele Romane, galeria care a deschis romanilor calea spre inima Apusenilor

VIDEO Blestemul aurului. Ce a ramas din Treptele Romane, galeria care a deschis romanilor calea spre inima Apusenilor

Planurile administratiei locale din Brad prevedeau un traseu de zece kilometri, care porneste de la Muzeul Aurului din Brad, un muzeu unic in Europa, continua pe valea Musariu unde se afla "Treptele Romane", urca la Biserica 12 Apostoli din Ruda, coboara spre fosta exploatare aurifera Gura Barza, iar in final, din Criscior turistii sunt invitati sa circule cu mocanita pana in gara din Brad, si ea un monument istoric cu o arhitectura atragatoare.

acum 113 luni (12 Jan 2015)

La marginea satului Ruda Brad, invecinat municipiului Brad, un vechi foisor cu acoperisul devastat, fara usa si ferestre, reprezinta intrarea intr-una dintre cele mai vechi galerii ale minelor de aur din Muntii Apuseni, ce poate fi vizitata.

Locul poarta numele de Treptele Romane, pentru ca la capatul galeriei subterane sapata de mineri cu daltile in secolele II - III se afla treptele construite pe vremea ocupatiei romane in Dacia. Galeria adanca de 180 de metri se afla pe lista monumentelor istorice de patrimoniu, insa nimeni nu mai pare interesat de soarta ei.

In ultimul an, drumul de acces pana la Treptele Romane a fost asfaltat, fara ca soarta obiectivului istoric sa se schimbe. VIDEO Treptele romane, galerie in minele de aur, veche de 1.800 de ani

Primarul din Brad, Florin Cazacu, anunta inca din 2009 ca locul va face parte dintr-un traseu turistic denumit "Drumul Aurului". Planurile administratiei locale din Brad prevedeau un traseu de zece kilometri, care porneste de la Muzeul Aurului din Brad, un muzeu unic in Europa, continua pe valea Musariu unde se afla "Treptele Romane", urca la Biserica 12 Apostoli din Ruda, coboara spre fosta exploatare aurifera Gura Barza, iar in final, din Criscior turistii sunt invitati sa circule cu mocanita pana in gara din Brad, si ea un monument istoric cu o arhitectura atragatoare.

"Am reusit asfaltarea drumului pe traseul respectiv si suntem in discutii cu reprezentantii companiei Minvest pentru a prelua o galerie, Treptele Romane sau o gura de mina invecinata, pentru a o amenaja ca obiectiv turistic.

Treptele romane, galeria minelor de aur, distrusa de nepasare

Peisajul dezolant din Barza

Dincolo de proiectele primariei, dezastrul a pus stapanire pe locurile fostelor mine, administrate de Minvest. Cel mai trist exemplu este Gura Barza, o exploatare aurifera care a functionat inten... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro