VIDEO Atentie, vin sirienii! De ce au nevoie refugiatii de protectie

VIDEO Atentie, vin sirienii! De ce au nevoie refugiatii de protectie

Oricine are dreptul de a depune cerere de azil si de a se bucura de drepturile conferite in orice tara, pentru a scapa de persecutie Initial, Conventia se limita la protejarea refugiatilor europeni dar Protocolul din '67 a extins scopul Conventiei, privindu-i de data aceasta pe refugiatii din toate colturile lumii. Atunci cand nu pot sau nu vor sa faca acest lucru, de multe ori din motive politice sau bazate pe discriminare (religioasa, etnica etc), cetatenii acelor state nu mai sunt protejati de guvern asa ca in ajutorul lor sare comunitatea internationala. In baza Conventiei din 1951, refugiatii se bucura de dreptul de a nu fi expulzati decat in anumite circumstante, nu vor fi condamnati pentru ca au intrat ilegal pe teritoriul respectivei tari, au drept de munca si la a beneficia de educatie si de asistenta sociala.

acum 61 luni (1 Sep 2015)

>

Acest exod de proportii biblice ne-a atras atentia prima data in 2013. O barca plina de refugiati ce a strabatut Marea Mediterana s-a scufundat in largul coastei italiene, langa insula Lampedusa. Linistea noastra ne este perturbata de acesti oameni in plus. Dar ei gasesc aici ceea ce in Siria sau Afghanistan nu ar fi avut niciodata: protectie sociala, perspective, locuri de munca si libertate. De la cel mai sangeros conflict armat au trecut 60 de ani iar Europa s-a schimbat fundamental.

Citind tot ceea ce se dezbate pe retelele de socializare si in presa, am identificat o serie de intrebari pe tema refugiatilor la care voi incerca sa dau cateva raspunsuri.

Refugiatii sunt acele persoane care sunt nevoite sa traiasca in afara tarii de origine din cauza temerii fundamentate ca ar putea fi persecutate din motive rasiale, religioase, etnice sau pentru ca apartin unui grup sau impartasesc o opinie politica. Un emigrant se bucura de protejarea drepturilor sale din partea guvernului tarii de origine. Ce este Conventia de la Geneva? Dar Acordul de la Dublin?

La sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, comunitatea internationala a adoptat o serie de prevederi, legi si conventii pentru a le asigura refugiatilor un tratament adecvat in scopul protejarii drepturilor fundamentale.

Oricine are dreptul de a depune cerere de azil si de a se bucura de drepturile conferite in orice tara, pentru a scapa de persecutie

Initial, Conventia se limita la protejarea refugiatilor europeni dar Protocolul din '67 a extins scopul Conventiei, privindu-i de data aceasta pe refugiatii din toate colturile lumii.

Regulamentul Dublin, ratificat in 2003, stabileste ca un singur stat membru al UE este responsabil de examinarea unei cereri de azil. Germania a incetat, insa, sa-i mai trimita pe refugiatii sirieni spre punctul de intrare in UE, suspendand aplicarea Regulamentului Dublin. De ce refugiatii au nevoie de protectie? Atu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro