VIDEO Asa arata Cetatea Deva inainte de explozia magaziei cu praf de pusca din anul 1849

VIDEO Asa arata Cetatea Deva inainte de explozia magaziei cu praf de pusca din anul 1849

Proiectul "Reabilitarea zonei urbane Dealul Cetatii Deva", demarat in luna mai 2014, are o valoare de aproximativ 38 de milioane de lei, din care contributia Uniunii Europene va fi de 22 de milioane de lei, cea a Guvernului Romaniei este de 3,3 milioane de lei, iar administratia locala va contribui cu 13 milioane de lei. Hunedoara secolului XIX, descrisa de un londonez: socat de traiul tiganilor, dar fascinat de castel si de tinutul aurului Un publicist si geolog englez a dezvaluit intr-un jurnal de calatorie aparut in Londra, in 1862, cat de mare a fost socul primelor sale intalniri cu comunitatile de tigani care locuiau in tabere de corturi pe malul raurilor Mures si Strei si la marginea oraselelor hunedorene ale secolului XIX.

acum 62 luni (20 Jan 2015)

Dupa invazia tatarilor, a fost construita o cetate noua de catre regele Bela al IV-lea, primul document despre cetate datand din 1264.

Cetatea a inceput sa capete valoare militara de abia in secolul al 17-lea. Dupa ce turcii cuceresc Oradea, cetatea de la Deva ramane singura neocupata. Printre stapanii cetatii de la Deva se numara marele comandant militar Ioan de la Hunedoara (1407-1456), pricipele transilvanean Bocskai Istvan (1557-1606), principele si regele maghiar Gabriel Bethlen (1580-1649). Sub Gabriel Bethlen este adaugat pe latura de SE un turn bastionar.

Animatie 3D care prezinta fortificatia asa cum arata inainte de explozia din 1849.

Din 1713 incep lucrari de transformare a cetatii intr-o fortificatie bastionara. In 1784, cetatea a fost atacata in timpul rascoalei taranimii iobage din Transilvania, printre care s-au aflat si motii Horia, Closca si Crisan. Imparatul Francis I este uimit de frumusetea cetatii si in 1817 a decretat restaurarea ei. Lupte au avut doar dupa eliberarea Transilvaniei de Nord de catre generalul polonez Bem.

In februarie 1849, aici au ajuns si revolutionarii condusi de Avram Iancu, ca prietenii austriecilor.

In 13 august 1849, magazia cu praf de pusca a fortaretei explodeaza. A fost daramata toata latura de E a cetatii.

Sub dealul cetatii se afla Palatul Magna Curia (azi sediul Muzeului Civilizatei Dacice si Romane), construit in secolul al 16-lea cu aspect de bastion. Transformat de Gabriel Bethlen in 1621, Magna Curia a dobandit o infatisare prevalent baroca in secolul al XVIII-lea, cand i se adauga o scara monumentala dispre parc si un balcon.

Exista trei incinte cu forme diferite, ocupand varful si o parte din latura de N a inaltimii:

-Prima incinta - forma ovoidala.

Proiectul "Reabilitarea zonei urbane Dealul Cetatii Deva", demarat in luna mai 2014, are o valoare de aproximativ 38 de milioane de lei, din care contributi... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro