VIDEO An negru pentru Cetatea Devei, dupa 9 milioane de euro cheltuiti cu "rezidirea" ei

VIDEO An negru pentru Cetatea Devei, dupa 9 milioane de euro cheltuiti cu

Desi au fost investiti aproape noua milioane de euro in reabilitarea Cetatii medievale a Devei, in urma unui proiect european derulat intre anii 2013 si 2016, "emblema turistica" a municipiului le ofera vizitatorilor numeroase motive de nemultumire. In vara anului 2016, doi tineri au ramas, pe rand, blocati pe stancile de la poalele monumentului, fiind in pericol de a se prabusi de la peste 20 de metri. Alaturi de ea au fost preluate si 56 de sate, precum si minele de aur din Muntii Apuseni, care apartineau domeniului cetatii.

acum 74 luni (2 Jan 2018)

Desi au fost investiti aproape noua milioane de euro in reabilitarea Cetatii medievale a Devei, in urma unui proiect european derulat intre anii 2013 si 2016, "emblema turistica" a municipiului le ofera vizitatorilor numeroase motive de nemultumire. Altii prefera doar se se bucure de privelistea specatculoasa oferita de la inaltimea fortaretei.

Cele doua incinte exterioare ale cetatii au fost rezidite in cadrul unor lucrari ample, care au starnit numeroase controverse fata de noua infatisare a monumentului. Vizitatorii nu sunt informati despre istoria locului, primaria multumindu-se doar cu montarea unor tablite cu numele vestigiilor si traseul de acces: "Poarta I, Poarta II, Scari exterioare, Telecabina, Bastion sud-est, Pod mobil, Poarta, Cuptoare, Platforma artilerie, Bastion Bethlen, Camera artilerie, Platforma artilerie V". Pe aleile si treptele de piatra, inconjurate de lastaris, oaspetii se pot bucura de placerea plimbarilor.

VIDEO: Cetatea Devei

"Palatul" cetatii din secolul al XIII-lea (Incinta I) a ramas inchis publicului de mai multi ani. Doar intr-o zi, de inceputul lunii noiembrie, pelerinii veniti din intreaga Transilvanie si Ungaria pentru a-l comemora pe David Ferenc, primul episcop unitarian din Transilvania, se pot reculege la capela acestuia. Locul in care a fost intemnitat si a murit episcopul din Evul Mediu este, la fel ca si alte vestigii cu importanta istorica, necunoscut si dificil de localizat de catre cei care pasesec in asezarea istorica.

Tragedia de pe Cetate

Cetatea Devei a fost locul unei tragedii, pentru care nicio autoritate nu si-a asumat vreo vina. In 30 aprilie 2017, Florin Grigoras (28 de ani), a murit dupa ce s-a prabusit de pe un zid. Moartea tanarului urcat intr-un loc interzis publicului din cetate, pentru a face fotografii, a creat controverse fata de pericolele care ii pandesc pe vizitatori in obiectivele turistice, dar s... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro