VIDEO Aleksandra, tanara care nu era considerata cetatean roman de institutiile statului, si-a primit actul de identitate. "M-am nascut a doua oara"

VIDEO Aleksandra, tanara care nu era considerata cetatean roman de institutiile statului, si-a primit actul de identitate.

Din acest motiv, nu a primit alocatie, ca orice copil, nu a putut sa isi termine studiile, sa se angajeze sau sa obtina permisul de conducere. Autoritatile romane au refuzat sa-i elibereze un act de identitate pentru ca nu o considerau cetatean roman, cu toate ca traieste in Romania de la varsta de doua luni.

acum 38 luni (16 Feb 2018)

Aleksandra a venit la Directia de Evidenta a Persoanei din Targu Jiu pentru a-si ridica "buletinul". Sunt fericita ca am reusit sa obtin actul de identitate. O sa iau viata de la capat. O sa merg la scoala, pentru ca imi doresc sa imi termin studiile, dupa care vreau sa iau permisul de conducere. De la 17 ani am luptat de una singura pentru a obtine actul de identitate, iar pana atunci tatal meu a incercat, dar nu am reusit. "Nu ma mai puteam opri din plans" Tanara nu a avut pana acum un act de stare civila, nici macar un certificat de nastere. Din acest motiv, nu a primit alocatie, ca orice copil, nu a putut sa isi termine studiile, sa se angajeze sau sa obtina permisul de conducere. Autoritatile romane au refuzat sa-i elibereze un act de identitate pentru ca nu o considerau cetatean roman, cu toate ca traieste in Romania de la varsta de doua luni.

In urma cu patru zile, Aleksandra a primit certificatul de nastere: "Am plans foarte mult atunci cand am primit, acum trei zile, certificatul de nastere. Mai mult decat atat, Aleksandra isi doreste sa devina jandarm: "Deocamdata, vreau sa ma angajez ca ospatar si, dupa ce o sa termin scoala, vreau sa devin jandarm. Eu imi doream sa devin politista, dar, din pacate, nu s-a putut pentru ca nu aveam acte de identitate. El a cunoscut o femeie de nationalitate poloneza de care s-a indragostit, iar rodul iubirii dintre ei a fost Aleksandra. De la spital s-a eliberat un certificat constatator in care era mentionat doar numele mamei, dar nu si pe cel tatalui. Mai tarziu s-a constatat ca numele mamei nu era real si ca aceasta era casatorita atunci cand Aleksandra a fost adusa pe lume. Potrivit legilor, sotul din perioada aceea al mamei era considerat si tatal Aleksandrei, motiv pentru care ea nu era recunoscuta ca cetatean roman, cu toate ca tatal ei a facut un test de paternitate care a dovedit filiatia. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro