VIDEO Afacerea fermierului care s-a facut "cioban" de rame si obtine un produs exceptional: "Este cel mai complex ingrasamant descoperit de om"

VIDEO Afacerea fermierului care s-a facut

Dar dupa ce am trecut de la un butoias de rame la o cantitate mult mai mare, de peste 100 de kilograme, atunci au inceput problemele. De exemplu, trebuie folosit pamantul de unde s-a luat rama pentru ca rama este invatata intr-un anumit mediu, cu o anumita mancare", precizeaza crescatorul de rame din Vadu Pasii. Humusul de rame este bun si pentru cultura de legume, deoarece gunoiul de grajd este descompus in elemente simple care sunt rapid asimilate de plante.

acum 79 luni (13 Feb 2018)

Pe fermierul Viorel Radulescu, mirosul si aspectul ramelor nu il tin departe de ciudata crescatorie din spatele casei. La inceput n-a fost deloc simplu, iar cheltuielile au fost destul de mari. Dar dupa ce am trecut de la un butoias de rame la o cantitate mult mai mare, de peste 100 de kilograme, atunci au inceput problemele. Asta a durat in jur de doi ani, perioada in care am investit. De anul acesta ar trebui sa intru pe profit", spune Viorel Radulescu, crescatorul de rame. In timp, fermierul le-a creat ramelor conditii tot mai bune, intr-un spatiu protejat, cu temperatura controlata, mentinunta permanent intre 18 si 30 de grade Celsius. In momentul de fata, ingrijeste milioane de rame. "Primavara cautam materia prima, gunoiul de grajd care contine PH-ul vital ramelor. Pentru a avea rezultate bune, conteaza de unde se cumpara rama, temperatura din solar, ce a mancat, din ce ferma provine gunoiul de grajd. De exemplu, trebuie folosit pamantul de unde s-a luat rama pentru ca rama este invatata intr-un anumit mediu, cu o anumita mancare", precizeaza crescatorul de rame din Vadu Pasii. Cu multa perserventa, munca si rabdare, dupa mai bine de doi ani buzoianul si-a vazut visul cu ochii. Fermierul are acum doua soiuri de rame cumparate tocmai din Ungaria, iar humusul obtinut de la ele poate fi folosit in diferite stadii de dezvoltare a plantelor. Un litru de humus de rama costa douazeci lei, iar la cantitati mari solicitate, pretul este negociabil. Este cel mai complex ingrasamant descoperit de om, fiind natural. Randamentul e foarte mare la culturile ajutate de acest ingrasamant. Un litru costa 20 de lei si la un hectar se folosesc 5, 6 litri", spune fermierul din Vadu Pasii. Unii fermieri din judet i-au incercat ingrasamantul si au obtinut rezultate uimitoare: o productie de 6-8 tone la un hectar de grau. "La grau, in perioada 8 si 9 martie anul trecut, dupa 14 si 15 zile, planta s-a dezvoltat inca o data. Adica cea care a fost cea mai slaba, de 5 centimetri, a a... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro