VIDEO Afacerea de familie cu vin facut din mure. Cum au dezvoltat plantatia de fructe de padure intinsa pe cinci hectare
Decizia de a cultiva aceste plante a fost luata de toata familia, dupa ce s-a constatat ca cea mai mare parte din fructele de padure de pe piata din Romania sunt aduse din import. Marian Burtea nu foloseste tratamente penteru ca isi doreste ca plantele sa creasca in mod natural: "Recomand ca procurarea rasadului sa se faca de la institutele de cercetare din Romania, pentru ca nu as putea sa risc sa cumpar altceva de pe piata. "Am avut o invazie de gandac de mai, pentru ca in zona exista floare de soc si migreaza pe floarea de mur. Intentia lui Ionel Burtea este de a obtine fonduri europene pentru a achizitiona o linie de congelare, pentru ca produsele sa ajunga in diferite locuri din Romania: "Ne dorim sa obtinem fonduri europene pe partea de productie a vinului si congelarea fructelor, pentru ca isi pot pastra proprietatile o perioada mai lunga de timp.
Ideea afacerii a prins contur in anul 2015, cand a fost plantata cu mur si zmeura o suprafata de un hectar, care acum a ajuns la maturitate. Decizia de a cultiva aceste plante a fost luata de toata familia, dupa ce s-a constatat ca cea mai mare parte din fructele de padure de pe piata din Romania sunt aduse din import.
"Am cultivat un hectar cultivat cu mur si zmeura care au fost procurate de la Institutul de Cercetare - Dezvoltare pentru Pomicultura Pitesti-Maracineni. Investitia a ajuns pentru un hectar la aproximativ 20.000 de euro. Am observat ca exista o nisa pe partea de fructe de padure, pentru ca piata este slab dezvoltata in Romania, care importa 70-80% din fructele de padure. Am dorit sa mergem pe partea de mur si zmeura pentru ca sunt plantatii foarte mici in Romania. Toata familia a hotarat sa mergem pe partea de mur si zmeura", spune Ionel Burtea. "Am ajuns sa scoatem 15.000 de butasi, care au fost plantati pe un teren de patru hectare", ne explica Marian Burtea, tatal lui Ionel, care s-a specializat in cultura fructelor de padure. Ionel are planuri mari si isi doreste sa devina cel mai mare producator din Romania de mure. De asemenea, a amenajat in capatul plantatiei un platou pentru desfasurarea de evenimente, iar in viitor isi doreste infiintarea unei agro-pensiuni. Contract cu un retailer important Familia Burtea a reusit, anul trecut, sa incheie un contract cu un mare retailer, astfel ca murele din plantatia de la Ticleni au ajuns pe rafturile unui hypermaket din Targu Jiu.
"Productia de anul trecut a fost valorificata la Carrefour cu care am incheiat un parteneriat pe atestatul de producator. In acest an ne dorim sa avem exclusivitate pe partea de fructe de padure si ca produsele noastre sa ajunga si in afara judetului. Vorbim de o productie de aproximativ zece tone, ceea ce este mult pentru piata locala. Din calculele facute, in cel de-al patrulea sau cincilea an se poate vorbi de o amortizare a investitiei. Plante bio, fara ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro