VIDEO Adevarul Live: In noul razboi rece Rusia-SUA, Romania nu se poate inarma. Cine e de vina?
Ionita, cu Simona Soare, profesor asociat la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative si cercetator la Institutul pentru Studii Politice de Aparare si Istorie Militara din cadrul Ministerul Apararii, si cu Oana Popescu, analist de politica internationala si colaborator Foreign Policy Romania. Intrebarea pentru Romania este care e profilul nostru, care ne sunt punctele slabe, cu ce putem sa contribuim noi pentru celelalte state si, in functie de asta, sa vedem unde putem sa distribuim banii pentru Armata.
Lucrurile sunt cu atat mai ingrijoratoare cu cat in Ucraina stuatia s-a inrautatit pe frontul din regiunile separatiste, iar Occidentul vorbeste despre sanctiuni si mai drastice la adresa Rusiei. Dar, cresterea capacitatii de aparare a tarii nu va putea fi inceputa in acest an, chiar daca partidele poilitice au semnat un acord pentru ca in urmatorii 10 ani cheltuielile militare sa se ridice la 2% din PIB.
Cine este de vina pentru ca UE nu este de acord cu solicitarea Romaniei? Ionita, cu Simona Soare, profesor asociat la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative si cercetator la Institutul pentru Studii Politice de Aparare si Istorie Militara din cadrul Ministerul Apararii, si cu Oana Popescu, analist de politica internationala si colaborator Foreign Policy Romania.
Simona Soare: Nu trebuie amestecate planurile bugetare si cele de aparare. Nu cred ca cei de la Bruxelles sunt foarte convinsi ca noi am depasit criza. Este firesc sa fie circumspecti cu privire la capacitatea Romaniei de a-si ridica cheltuielile militare la 2% din PIB.
Oana Popescu: Noua ne arde camasa cu privire la cresterea capacitatii militare de multa vreme. E vina noastra ca nu ne-am facut o planificare din timp, ca nu ne-am anuntat partenerii din timp.
Nu este o ciocnire de interese intre Uniunea Europeana care ne spune "Nu va inarmati", si NATO, care ne spune "Inarmati-va". Este vina noastra pentru ca ne-am trezit tarziu si nu am stiut sa gestionam bine noua intentie de a face bugetul. Pe de alta parte, din punct de vedere al UE, daca vad ca Polonia face pasul asta, ca Romania face la fel, ar trebui sa ma intreb cine urmeaza. Noi presupunem ca daca Romania are un anumit profil de amenintari, si alte state ar trebui sa fie amenintate de acelasi lucru. Sunt multe state occidentale care considera ca ceea ce se intampla acum in Ucraina nu reprezinta o amenintare atat de mare. UE nu are o pr... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro