VIDEO Ada Solomon, la proiectia filmului "Un pas in urma serafimilor": "Nu mi se pare ca e un film care ofenseaza slujitorii bisericii"
"Un pas in urma serafimilor" prezinta povestile elevilor la un seminar de teologie, cu precadere pe cea a lui Gabriel (Stefan Iancu), ultimul admis in anul sau si care va fi rapid considerat un copil-problema. O imagine de exceptie "Un pas in urma serafimilor" tine spectatorul cu sufletul la gura prin incercarile elevilor de a trai, de a se distra sau de a scapa de o autoritate exagerata, combinate cu clevetirile parintelui Ivan care par sa nu aiba limite, lasand un elev sa fie chiar batut de tatal sau fara a interveni. Gabriel (Stefan Iancu) alaturi de parintele Ivan (Vlad Ivanov) Jucat incredibil de veridic de Vlad Ivanov, numit de regizor "locomotiva distributiei", parintele Ivan poate starni sentimente puternice de ura, prin raportare la problemele din societatea romaneasca. Actorul Vlad Ivanov, cel care il interpreteaza pe parintele Ivan (Foto: Nick Cara) "O constelatie de sateliti talentati" Vorbind despre tinerii care i-au jucat pe elevii de la seminarul teologic, regizorul i-a numit "o constelatie de sateliti talentati". "Am avut bucuria sa constat- pentru ca filmul s-a filmat in trei calupuri de timp- sa constat de la calup la calup, ca ei au inteles si au intrat cu si mai multa dragoste, cu si mai mult suflet in proiectul asta", a spus Ivanov.
"Un pas in urma serafimilor" prezinta povestile elevilor la un seminar de teologie, cu precadere pe cea a lui Gabriel (Stefan Iancu), ultimul admis in anul sau si care va fi rapid considerat un copil-problema. Lucrurile degenereaza insa rapid cand, odata cu primele probleme adesea specifice comportamentului unui elev de liceu, parintele Ivan (Vlad Ivanov), dirigintele clasei lui Gabriel, abandoneaza blandetea si cinstea pe care le predica si isi demasca forta manipulatoare si capacitatea de disimulare. Acesta a povestit ca filmul nu a fost creat cu scopul de demascare sau de atac la vreo institutie. Sunt mult mai multi oameni care au fost alaturi de mine acolo, care activeaza in sanul institutiei respective...unii dintre ei au vazut filmul si au apreciat ca lucrurile sunt cat se poate de veridice", a spus regizorul dupa proiectia filmului.
Filmul este, dupa spusele lui Sandu, realitate in proportie de 80% si fictiune in proportie de 20%. Fictiunea se regaseste pe trei paliere: schimbarea numelor personajelor reale, crearea unor personaje din film prin contopirea a doua personaje reale pentru ca acestea din urma erau prea multe si ar fi fost prea greu de urmarit intr-un film.
Zvonuri legate de propaganda
Avand in vedere scandalurile in care a fost implicata biserica romana in acest an, cel in care a fost implicat episcopul din Husi, respectiv cel cu preotul Cristian Pomohaci, multi au considerat ca echipa proiectului cinematografic "Un pas in urma serafimilor" a ales un moment oportun pentru a lansa filmul. Prin urmare, motivul pentru care am decis sa lansam acest film acum era pentru ca acest film este gata de prezentat publicului si aceasta decizie s-a luat undeva la inceputul acestui an , cu mult timp inainte de a aparea scandalul in sanul institutiei", a mai spus Sandu.
Dincolo de gard
Motivatia principala din spatele filmului a fost ca Danie... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro