VIDEO. A murit Regina Ana, sotia Regelui Mihai. Inmormantarea, la Curtea de Arges

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Liviu Iolu, a confirmat ca declararea zilei de doliu national va figura pe ordinea de zi a viitoarei sedinte de Guvern si a precizat ca premierul avut si o convorbire telefonica cu Principesa Margareta si i-a transmis condoleante si tot sprijinul Executivului. Iata textul comunicatului Casei Regale referitor la Regina Ana: "Ea este cea a carei caldura si atentie, aratate fata de mine in 1993, cu prilejul unei vizite la o expozitie unde expunea si tatal meu, la Galeria Catacomba (actualul Muzeul al Colectiilor - Calea Vicatoriei), m-au facut sa decid ca misiune de viata sa lucrez pentru Familia Regala si, ulterior, sa aleg Dreptul in acest scop. ===== Klaus Iohannis: Ana a Romaniei a fost expresia celor mai distinse valori de decenta, devotament si dragoste fata de tara al carei nume l-a purtat Presedintele Klaus Iohannis a primit cu profunda durere si tristete vestea mortii Reginei Ana a Romaniei, care a fost expresia celor mai distinse valori de decenta, devotament si dragoste fata de tara al carei nume l-a purtat. Dacian Ciolos: Regina Ana a reprezentat Romania si i-a aparat interesele cu onoare, mandrie si dragoste de tara Premierul Dacian Ciolos a transmis la randul sau un mesaj de condoleante: "Majestatea Sa Regina Ana a Romaniei va ramane un simbol al nobletii, discretiei si demnitatii, valori ce intregesc contributia definitorie pe care Familia Regala a avut-o si o are pentru societatea romaneasca. Comanescu: Regina Ana, un exemplu de profund atasament fata de valorile culturale romanesti si fata de interesele Romaniei Ministrul Afacerilor Externe, Lazar Comanescu, si-a exprimat regretul, luni, pentru decesul Reginei Ana, aratand ca aceasta va ramane "un exemplu de distinctie, demnitate, generozitate si profund atasament fata de valorile culturale romanesti si fata de interesele Romaniei". Razvan Theodorescu: Regina Ana a fost o persoana distinsa si implicata in diverse actiuni ce priveau Romania: Intr-o declaratie pentru Mediafax, academicianul si profesorul Razvan Theodorescu a precizat ca romanii trebuie sa le transmita condoleante fiicelor Reginei Ana si Regelui Mihai, Principeselor Elena, Margareta, Irina, Maria si Sofia: "Este o grea lovitura pentru regele Mihai alaturi de care Regina Ana a stat de-a lungul intregului exil. Nicolae Timofti: E dureros ca Pelesul intra in doliu la doua luni de la sarbatorirea a 150 de ani de regalitate Presedintele Moldovei, Nicolae Timofti, s-e declara indurerat de vestea mortii reginei Ana ce a survenit la doar doua luni de la celebrarea a 150 de ani de la venirea pe tronul Romaniei a dinastiei de Hohenzollern, Timofti amintind sustinerea pe care familia regala a acordat-o, in ultimii ani, aspiratiilor europene ale Moldovei.

acum 46 luni (1 Aug 2016)

UPDATE 20.11: Militari specializati vor asigura desfasurarea ceremoniilor funerare organizate la incetarea din viata a Majestatii Sale Regina Ana a Romaniei, in garnizoanele Bucuresti, Sinaia si Curtea de Arges, anunta Ministerul Apararii Nationale (MApN). Regina Ana a Romaniei ar urma sa fie inmormantata cu onoruri militare la Curtea de Arges.

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Liviu Iolu, a confirmat ca declararea zilei de doliu national va figura pe ordinea de zi a viitoarei sedinte de Guvern si a precizat ca premierul avut si o convorbire telefonica cu Principesa Margareta si i-a transmis condoleante si tot sprijinul Executivului. Conform cu traditia Funeraliilor Regale din tara noastra, corpul neinsufletit al Reginei Ana va fi depus pentru o zi in Holul de Onoare al Castelului Peles, iar apoi pentru o zi in Sala Tronului, la Palatul Regal din Calea Victoriei. Inmormantarea va avea loc la Curtea de Arges, in Noua Catedrala Arhiepiscopala si Regala. Familia Regala anunta mare doliu pentru primele 7 zile de la inmormantare si doliu timp de 40 de zile. Comunicatul este semnat de purtatorul de cuvant al Casei Regale, Ioan Luca Vlad. Inmormantarea va avea loc la Curtea de Arges, dupa ce trupul neinsufletit al Reginei va fi depus o zi la Castelul Peles, apoi la Palatul Regal din Bucuresti.

Iata textul comunicatului Casei Regale referitor la Regina Ana:

"Ea este cea a carei caldura si atentie, aratate fata de mine in 1993, cu prilejul unei vizite la o expozitie unde expunea si tatal meu, la Galeria Catacomba (actualul Muzeul al Colectiilor - Calea Vicatoriei), m-au facut sa decid ca misiune de viata sa lucrez pentru Familia Regala si, ulterior, sa aleg Dreptul in acest scop.

Sunt profund intristat de aceasta pierdere, si imi sunt vii in memorie momentele petrecute in Romania alaturi de Majestatea Sa, dar si in Elvetia, unde imi aduc aminte ca, gasind in arhiva o imagine cu doi tineri in pozitie "en-garde" la scrima, am intrebat-o ci... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro