VIDEO 23 de ani de cand Romania a rapus Columbia la Mondialul din SUA. Cum a mobilizat Iordanescu echipa

VIDEO 23 de ani de cand Romania a rapus Columbia la Mondialul din SUA. Cum a mobilizat Iordanescu echipa

Columbia zdrobise in ultimul meci din preliminarii Argentina, 5-0 chiar la Buenos Aires, si avea o generatie de exceptie condusa din teren de Carlos Valderramma, mijlocas inconfundabil din pricina coafurii sale, asemnatoare unei capite de fan. "Am fost primiti cu o simpatie uriasa peste Ocean", a povestit si Hagi, iar Iordanescu i-a lasat pe jucatori sa se intalneasca de cateva ori romanii care sustineau nationala la mii de kilometri departare de casa. Mai intai l-a incercat pe Cordoba cu un lob de la 35 de metri, respins greu in corner, si apoi chiar l-a executat de la aceeasi distanta, dar din lateral. Sute de mii de romani au iesit pe strazi La pauza s-a intrat totusi cu 2-1, pentru ca Valencia l-a invins pe Stelea cu o lovitura de cap, dupa un corner stupid.

acum 59 luni (18 Jun 2017)

Ora 16.30 locala, zece ore mai tarziu calculand diferenta de fus orar, dintre Bucuresti si Los Angeles. Peste Ocean, in metropola Hollywoodului, era o caldura ucigatoare, peste 35 de grade. In Romania, trecuse de miezul noptii de sambata spre duminica si toata lumea astepta debutul Romaniei la turneul final din SUA.

Primul si, pana acum, singurul Mondial organizat de americani. Sortii ne aruncasera intr-o grupa cu Elvetia, Columbia si tara gazda, iar primul meci era cu nationala sud-americana, pe care Pele o vazuse principala favorita la castigarea competitiei. Columbia zdrobise in ultimul meci din preliminarii Argentina, 5-0 chiar la Buenos Aires, si avea o generatie de exceptie condusa din teren de Carlos Valderramma, mijlocas inconfundabil din pricina coafurii sale, asemnatoare unei capite de fan. A organizat un cantonament de trei saptamani in care "tricolorii" n-au avut nicio zi libera. Cat erau ei de vedete, Hagi, Popescu, Petrescu sau altii nu comentau in fata ordinelor "Generalului", care era un tehnician strict. Nu ingaduia nicio abatere de la program si a pregatit echipa fizic pana la limita posibila. "Faceam peste o mie de abdomene pe zi, de abia ne mai puteam da jos din pat. Nea Puiu a stiu ca in America ne asteapta temperaturi extreme si de aceea a tras de noi cat a putut, pentru a putea rezista fizic", si-a amintit Gica Popescu, intr-un interviu acordat anul ziarului"Adevarul". Tot el a precizat ca seriozitatea era litera de lege la echipa. "Am fost primiti cu o simpatie uriasa peste Ocean", a povestit si Hagi, iar Iordanescu i-a lasat pe jucatori sa se intalneasca de cateva ori romanii care sustineau nationala la mii de kilometri departare de casa.

In tribunele de pe "Rose Bowl" s-au aflat la ora meciului 91.856 de oameni. Fanii Romaniei, in numar de cateva mii, erau insa net inferiori columbienilor, care avea avantajul ca veneau de mult mai aproape. Iordanescu a mizat pe o echipa super-defensiva, cu trei oameni in centrul apara... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro