VIDEO 16 aprilie e o zi mare pentru fotbalul romanesc. Doua victorii uriase, care au facut inconjurul lumii

VIDEO 16 aprilie e o zi mare pentru fotbalul romanesc. Doua victorii uriase, care au facut inconjurul lumii

Romania era antrenata atunci de Mircea Lucescu, care nu implinise 38 de ani, si care miza pe nucleul Craiovei Maxima si pe copiii lui, promovati de la Corvinul Hundeoara. Romania - Italia 1-0 Romania: Moraru - Rednic, Iorgulescu, Stefanescu, Ungureanu - Augustin (70 Andone), Boloni, Klein - Balaci - Geolgau (87 Cirtu), Camataru. Stoica, Boloni, Balint (84, Radu II) - Lacatus, Piturca Antrenor:Emeric Ienei Anderlecht: Vekeman - Grun, Peruzovici (74, Demol), Olsen, Andersen - Frimann, Vandereycken, Scifo, Vercauteren - Lozano, Van den Bergh Antrenor: Arie Haan

acum 51 luni (16 Apr 2017)

Mai intai, in 1983, Romania a invins Italia, cu 1-0, pe fostul "23 August", unde 85.000 de spectatori au aprins tortele victoriei la final. Pentru "tricolori" a marcat Boloni, in minutul 24, cu un sut puternic dintr-o lovitura libera, la care Balaci ii miscase mingea. Romania era antrenata atunci de Mircea Lucescu, care nu implinise 38 de ani, si care miza pe nucleul Craiovei Maxima si pe copiii lui, promovati de la Corvinul Hundeoara.

In echipa care a batut campioana mondiala n-a jucat niciun fotbalist de la Steaua, iar eroul partidei a fost Ilie Balaci, care l-a plimbat pe tot terenul pe Claudio Gentile, unul dintre cei mai strasnici fundasi din istoria fotbalului, recunoscut pentru duritatea sa. Golul lui Boloni a grabit retragerea din activitate a lui Dino Zoff, care la sfarsitul acelui sezon s-a lasat de fotbal. Victoria impotriva Italiei a contribuit decisive la calificarea Romaniei la Euro 1984, prima prezenta la un turneu final, dupa Mexico 1970. Romania - Italia 1-0 Romania: Moraru - Rednic, Iorgulescu, Stefanescu, Ungureanu - Augustin (70 Andone), Boloni, Klein - Balaci - Geolgau (87 Cirtu), Camataru. Antrenor: Mircea Lucescu Italia: Zoff - Gentile, Collovati, Scirea, Cabrini - Marini, Tardelli, Antognoni (57 Dossena), Conti - Bettega (70 Altobelli), Rossi.

Steaua a mers in finala CCE

Daca 1983 a fost anul nationalei, 1986 a fost cel al Stelei. Calificarea a venit in urma unei victorii cu 3-0, in Ghencea, contra belgienilor de la Anderlecht, care invinsesera in tur cu 1-0. Meciul a inceput la ora 14.00, iar stadionul a fost luat cu asalt de suporteri inca de la 10 dimineata. Dupa partida de la Bruxelles, Emeric Ienei, antrenorul de atunci, le spuse fotbalistilor sai ca sigur vor obtine calificarea.

Steaua a deschis scorul in minutul 4, prin Piturca, care a reluat spectaculos dupa o lansare in careu. Nu mai puteam juca si am vrut sa cer schimbarea, dar usor-usor mi-am revenit si am dus meciul la final", a rememora... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro