Victorie pentru opozitie: se dubleaza alocatiile pentru copii

Dupa luni intregi de dezbateri parlamentare si dispute in spatiul public, puterea s-a lasat convinsa si a votat, ieri, dublarea alocatiilor de stat. Pentru a culege cateva puncte de imagine din adoptarea masurii, premierul Ponta s-a deplasat si el de la Palatul Victoria la Palatul Parlamentului, pentru a asista la votul final asupra proiectului si, evident, pentru a da declaratii presei despre caracterul social-democrat al masurii si despre bucuria pe care o resimte ca masura a fost adoptata, atat ca lider al PSD, cat si ca parinte. Alti 34 de senatori de la PNL si PC-PLR au propus majorarea alocatiei de stat la 200 lei si eliminarea raportarii la indicele social de referinta.

acum 58 luni (21 May 2015)

Dupa luni intregi de dezbateri parlamentare si dispute in spatiul public, puterea s-a lasat convinsa si a votat, ieri, dublarea alocatiilor de stat.

Pana in ultimul moment, parlamentarii puterii s-au opus majorarii alocatiilor (pe motiv ca nu ar exista resurse financiare), dovada fiind atat raportul negativ votat marti in Comisia de munca a Camerei Deputatilor, cat si luarile de pozitie din prima parte a plenului de ieri. De altfel, la votul pe articole, din cei 79 de deputati PSD-UNPR prezenti, 71 au votat impotriva majorarii alocatiilor, iar lor li s-au adaugat alti colegi de la PC-PLR. Asa se face ca, la votul final, proiectul de lege care include dublarea alocatiilor a primit 332 voturi "pentru" si doua abtineri.

Pentru a culege cateva puncte de imagine din adoptarea masurii, premierul Ponta s-a deplasat si el de la Palatul Victoria la Palatul Parlamentului, pentru a asista la votul final asupra proiectului si, evident, pentru a da declaratii presei despre caracterul social-democrat al masurii si despre bucuria pe care o resimte ca masura a fost adoptata, atat ca lider al PSD, cat si ca parinte.

Ce sume si de cand

Conform amendamentului adus de PNL la proiectul de aprobare a OUG nr. 65/2014, alocatia va fi de 84 lei pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 2 ani si 18 ani si de 200 lei pentru copiii cu handicap, cu varsta cuprinsa intre 3 ani si 18 ani.

Pentru ca noile sume sa se aplice, proiectul de lege trebuie sa fie promulgat de presedintele Klaus Iohannis.

Potrivit premierului Ponta, pentru acoperirea majorarii este nevoie de 900 milioane lei pentru anul in curs si de 1,8 miliarde lei pe an in continuare. Tot seful Guvernului a precizat, ieri, ca Executivul nu a trimis Parlamentului vreun punct de vedere legat de majorarea alocatiilor pentru ca nu a fost solicitat. Dar, ca daca ar fi fost solicitat, punctul de vedere ar fi fost negativ (asa cum s-a intamplat si la alte proiecte de crestere a alocatiilor - ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro