Victoria impresionanta a lui Stefan cel Mare in urma careia a primit titlul de "principe al crestinatatii"
Iara Stefan voda avandu oastea sa, 40.000 si 2.000 de lesi ce-i venise intr-ajutoriu cu Buciatschii de la craiul Cazimir si 5.000 de unguri, ce-i dobandise de la Mateiasu craiul ungurescu, le-au iesit inaintea turcilor din sus de Vasluiu, la Podul Inalt, pre carii i-au biruitu Stefan voda, nu asa cu vitejiia, cum cu mestersugul", scria cronicarul Grigore Ureche in "Letopisetul Tarii Moldovei". "Caci toate sirurile dinainte in care in frunte erau si secui au fost zdrobite de turci, si ameninta un mare pericol pina cind personal se arunca in mijlocul turcilor exaltati de bucuria victoriei, si cu puterea minunata a lui Dumnezeu a nimicit toate gruparile turcesti avind abia 40.000 de luptatori, intre care cea mai mare parte erau tarani.
La data de 10 ianuarie 1475, in apropierea orasului Vaslui, a avut loc batalia de la Podul Inalt. Armata condusa de Stefan cel Mare a reusit sa administreze o infrangere zdrobitoarea mult mai numeroasei oaste otomana in fruntea careia se afla Suleiman Pasa.
Batalia de la Podul Inalt a fost o incercare a turcilor de a-l inlatura pe Stefan cel Mare de pe tronul Moldovei, deoarece acesta dorea sa puna in fruntea Tarii Romanesti un voievod care sa-i fie supus. In primavara anului viitor, acesta din urma, ajutat de Stefan cel Mare, reuseste sa recapete conducerea Tarii Romanesti, insa is tradeaza pe domnitorul moldovean si trece de partea turcilor. Intentiile voievodului moldovean nu au fost vazute cu ochi buni de turci, care strang o armata mare pentru a-l alunga pe acesta de pe tronul Moldovei. El nu primeste mai putin de 10.000 de osteni din partea ungurilor si a polonezilor, reusind sa stranga o armata destul de numeroasa formata din aproape 50.000 de soldati. FOTO www.hetel.ro
"Intr-aceia vreme, Mehmet imparatul turcescu armandu 120.000 de oastea sa si oastea tatarasca si munteneasca, sa marga cu Radul voda, au trimis asupra lui Stefan voda. Iara Stefan voda avandu oastea sa, 40.000 si 2.000 de lesi ce-i venise intr-ajutoriu cu Buciatschii de la craiul Cazimir si 5.000 de unguri, ce-i dobandise de la Mateiasu craiul ungurescu, le-au iesit inaintea turcilor din sus de Vasluiu, la Podul Inalt, pre carii i-au biruitu Stefan voda, nu asa cu vitejiia, cum cu mestersugul", scria cronicarul Grigore Ureche in "Letopisetul Tarii Moldovei".
Stefan cel Mare a hartuit incontinuu armata otomana, nu a lasat in calea turcilor nici un fel de provizie, alegand ca lupta decisiva sa se dea intr-o zona mlastinoasa din apropierea Vasluilui, loc ce a primit numele de Podul Inalt.
"Ca intai au fostu invatatu de au parjolitu iarba pretitindinea, de au slabitu caii turcilor cei gingasi. Si St... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro